LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Clinton consolida el seu avantatge sobre Sanders

El senador guanya quatre estats en el superdimarts però no aconsegueix avançar amb els votants de minories

Hillary i Trump, guanyadors del superdimarts. / periodico

Hillary i Trump, guanyadors del superdimarts.
Clinton consolida el seu avantatge sobre Sanders
Clinton consolida el seu avantatge sobre Sanders

/

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Les previsions s'han complert en el camp demòcrata. Hillary Clinton, clara favorita per ser la nominada del seu partit per a les eleccions presidencials, ha consolidat en el superdimarts el seu avantatge sobre Bernie Sanders. I ho ha fet no només sumant set victòries davant quatre del senador de Vermont, sinó també afermant el seu domini total de la majoria de grups de votants, incloent-hi els negres i altres minories. Més enllà del fet que la matemàtica de delegats i superdelegats ha començat a fer pràcticament inabastable Clinton, és el fort suport amb què compta entre tots els grups de votants menys els joves el que posa encara en més dificultats els esforços de Sanders per dissenyar un camí fins a la convenció.

Sanders s'ha emportat amb contundència, com s'esperava, Vermont, l'estat pel qual és senador i on ha guanyat 10 eleccions des del 1990. També s'ha apuntat victòries a Oklahoma i en els caucus de Minnesota i Colorado. Però ha vist com un estat dominat pel vot blanc on havia posat esperances com Massachusetts se li escapava de les mans davant Clinton, que s'ha emportat amb avantatges d'entre 30 i 50 punts Alabama, Arkansas (on va ser primera dama quan Bill Clinton va ser governador), Geòrgia, Tennessee, Texas i Virgínia. I l'anàlisi del vot ha donat mostres de la capacitat de Clinton de construir una coalició nacional de votants diversos similar a la que va portar Barack Obama a la Casa Blanca, encara que per ara els demòcrates estiguin enfrontant un descens en els nivells de participació en les primàries respecte al 2008 i el 2012 que és mal senyal, sobretot quan aquesta participació s'ha disparat en el costat republicà.

Malgrat els resultats del superdimarts, Sanders no tira la tovallola i ho ha deixat clar en el seu discurs a Vermont. "Queden 35 estats", ha recordat, "i permeteu-me assegurar-vos que portarem a cadascun d'aquests estats la nostra lluita per la justícia econòmica i social, el seny mediambiental i un món de pau".

És un duel que Clinton no menysprea ni ignora i l'efecte que la competició de Sanders ha tingut en el seu discurs, que la candidata ha escorat cap a l'esquerra, és evident. A més, i mirant als pròxims duels, encara que surtin com a favorits per a les cites clau del 15 de març a Illinois, Missouri, Florida, Carolina del Nord i Ohio, Clinton i els seus estrategs saben que han d'evitar alienar la base de joves que s'han bolcat en el senador, i que seran clau en unes presidencials. 

Notícies relacionades

Per a l'ex primera dama, no obstant, la vista està ja posada en un potencial duel amb Donald Trump al novembre que també cobra més forma després dels excel·lents resultats en el superdimarts del magnat immobiliari, la força del qual podria robar als demòcrates en les presidencials part del vot blanc de classe treballadora. 

Com va fer dissabte després de la seva arrasadora victòria a Carolina del Sud, Clinton aquest dimarts ha repetit en la seva intervenció celebrant els resultats un missatge clarament dirigit a Trump. A Miami ha denunciat que "la retòrica de l'altre costat mai ha sigut més baixa" i ha dit que "intentar dividir Amèrica entre nosaltres i ells està malament". També ha repetit gairebé paraula per paraula una frase que dissabte ja va pronunciar. "No s'ha de fer gran Amèrica un altre cop (l'eslògan de Trump). Se l'ha de fer una, omplir el que s'ha buidat. Necessitem més amor i amabilitat. No s'han de construir murs, sinó enderrocar barreres".