Clinton ja mira Trump com a rival al novembre

El potencial duel entre els favorits del 'superdimarts' s'augura dur i impredictible

Els demòcrates han passat de menysprear el magnat immobiliari a veure'l com un veritable risc

mbenach32970977 democratic presidential candidate hillary clinton 160228210517

mbenach32970977 democratic presidential candidate hillary clinton 160228210517 / Andrew Harnik

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Les urnes, col·locades aquest superdimarts en una dotzena d'estats on s'han celebrat primàries i caucus, encara han de dictar la sentència definitiva de qui seran els candidats presidencials del Partit Demòcrata i del Partit Republicà però Hillary Clinton i Donald Trump es consoliden com a clars favorits i l'aspirant demòcrata, el seu equip i les seves xarxes de suport ja han començat a dissenyar una estratègia per enfrontar-se al magnat immobiliari en el potencial duel del novembre. S'anticipa una batalla tan impredictible i brutal com l'home que fins ara ha fet saltar feta miques la lògica electoral, no ja només en un partit conservador que fa càbales de moment infructuoses per frenar-lo, sinó també en tota la política nord-americana.

Clinton afronta encara el repte intern que representa el senador Bernie Sanders, que ahir va guanyar a Vermont, l'estat pel qual és senador, però va caure davant l'exsecretària d'estat a Virgínia i Geòrgia, els únics estats que havien tancat els col·legis electorals a primera hora d'aquesta matinada. Les arques del veterà senador, no obstant, estan plenes fins a arribar a rècords històrics de petites donacions (42 milions de dòlars només al febrer) i li permeten plantar cara i seguir modelant el debat a les files demòcrates fins ben entrada la primavera o fins i tot fins a la convenció al juliol. 

Trump era clar favorit ahir encara que aquesta matinada, amb la votació només tancada als tres estats esmentats, era projectat guanyador a Geòrgia però Marco Rubio i ell estaven massa a prop a Virgínia i John Kasich, a Vermont per garantir-se la victòria. També s'enfrontava al repte de Ted Cruz, favorit per guanyar a Texas, l'estat pel qual és senador.

DE LA NEGACIÓ, AL RESPECTE I A LA POR

La lluita Clinton-Trump, però, comença a perfilar-se com la més probable. I si al juny, quan l'empresari va anunciar la seva candidatura, estrategs demòcrates es fregaven les mans davant d'aquesta perspectiva, ningú minimitza ara el risc que suposaria aquest duel.

L'expresident Bill Clinton es compta entre els membres del cercle més pròxim de Hillary que creuen que és un error menysvalorar Trump i anticipen una lluita disputada per la seva capacitat de connectar amb votants descontents o rabiosos amb Washington i els polítics tradicionals, una connexió que li dóna un cert potencial de convèncer en unes presidencials votants blancs i de classe treballadora que són un dels punts més febles de la base de Clinton. Per això no són només els republicans els que estaven pendents dels resultats d'ahir, sinó també equips d'analistes demòcrates, que analitzen fins a l'últim detall resultats i les enquestes a peu d'urna buscant les claus del 'fenomen Trump'.

Entre aquests demòcrates es comença a utilitzar l'adjectiu “formidable” per definir el favorit republicà. Ho ha fet, per exemple, el governador de Connecticut, Dannel Malloy, que en unes declaracions a 'The New York Times' ha confessat haver passat “de la negació (‘no em puc creure que ningú s'escolti aquest paio’) a l'admiració per haver descobert com capturar l'angoixa de tothom a la verdadera preocupació”.

Notícies relacionades

Els preparatius concrets ja estan en marxa per a aquest potencial duel. I és una estratègia, segons li explicava també al 'Times' Geoff Garin, estrateg en cap de Clinton el 2008, que es construirà sobre dos eixos: qüestionar el seu “temperament” i posar en dubte “si es pot confiar en ell per defensar algú que no sigui ell mateix”.

De moment, Clinton ha deixat que siguin els mateixos republicans els que es posin en el fangar d'insults fangar d'insultsque ha marcat els últims dies el camp conservador però ella mateixa ja ha començat a llançar atacs (més elegants) a Trump en els actes de campanya i diversos dels grups que la recolzen --com American Bridge i Priorities USA Action-- han començat a preparar i provar anuncis d'atac i a indagar en documents públics i declaracions d'impostos de Trump buscant punts febles del seu historial empresarial.