LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Trump arrasa a Nevada i es consolida com a clar favorit

Amb el 43,8% dels vots, el magnat se situa molt per sobre de Rubio (24,7%) i de Cruz (21,9%)

Trump arrasa a Nevada i es consolida com a clar favorit

JIM YOUNG (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ja són tres de quatre. Després de les seves victòries a Nou Hampshire i Carolina del Sud, Donald Trump també ha guanyat els caucus de Nevada, celebrats aquest dimarts. El magnat immobiliari ha arrasat els seus rivals i amb la victòria, que estén els seus triomfs a l'oest després de guanyar al nord i al sud, consolida la seva posició de clar favorit per aconseguir la nominació del Partit Republicà i es reforça de cara a la cita de l'1 de març, l'anomenat superdimarts, en què voten 11 estats. Trump és favorit a tots menys a Arkansas i a Texas, l'estat pel qual és senador Ted Cruz.

Encara que s'esperava que Trump guanyés, la contundència de la seva victòria és impressionant i ha fet que els mitjans nord-americans hagin trigat només uns minuts a donar-la per segura. Amb el 24% del recompte, aquest triomf es reflecteix en un 43,8% dels vots per a Trump, molt per sobre del 24,7% de Marco Rubio i del 21,9% de Cruz.

L'amplitud de la victòria de Trump i les opinions que han expressat els votants de Nevada constaten la connexió del candidat amb un electorat indignat no només amb la direcció dels Estats Units, sinó amb el mateix partit conservador. Trump ha arrasat entre moderats i conservadors, en zones rurals i urbanes, i no només entre la gent amb baix nivell d'estudis, que es considera la seva base, sinó també entre gent amb estudis superiors. Malgrat la intensa i ofensiva retòrica contra els immigrants que ha marcat la seva campanya des que la va llançar al juny, fins i tot ha sigut el favorit dels votants hispans republicans (una minoria en un estat on el 85% dels votants conservadors són blancs). 

Notícies relacionades

En enquestes fetes en centres on hi ha hagut caucus gairebé sis de cada 10 votants s'han declarat "enfadats" amb el Govern federal i un 36% més s'ha mostrat "insatisfet". Més de tres de cada cinc han dit que prefereixen un ' com Trump que polítics establerts i amb experiència. Aquestes declaracions dels votants són tan perilloses per als senadors Rubio i Cruz com els seus decebedors resultats a Nevada, on Trump també s'ha emportat part del vot religiós, que en principi semblava més favorable a Cruz i on Rubio no ha aconseguit cristal·litzar mesos d'intensa campanya esquitxada per la seva connexió personal amb l'estat (hi va passar part de la seva infància mentre el seu pare treballava en un bar i la seva mare netejava habitacions d'hotel i en aquest temps es van convertir al mormonisme). Tant Rubio com Cruz, no obstant, semblen més obstinats encara a lluitar entre ells (i en el cas de Rubio intentant aconseguir el suport de l'aparell) que a enfrontar-se a Trump, baralles que segueixen beneficiant el magnat.

"Seran dos mesos impressionants, potser no necessitem ni dos mesos", ha dit un exultant Trump en el seu discurs a Las Vegas celebrant els resultats, en què també ha tirat un dard contra l'aparell del partit i els observadors que apostaven perquè a mesura que s'anessin retirant candidats els seus rivals més vinculats a l'oficialisme es beneficiarien d'aquests abandonaments. "Segueixen oblidant que quan la gent deixa la carrera aconseguim molts vots", ha dit.