LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Dissabte revelador en les primàries dels EUA

Els demòcrates arriben empatats a Nevada i Trump té les de guanyar a Carolina de Sud

mbenach32854995 u s  democratic presidential candidate hillary cli160219195807

mbenach32854995 u s democratic presidential candidate hillary cli160219195807 / DAVID BECKER

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els caucus demòcrates de Nevada no sentenciaran ningú, però sí que podrien servir per desmuntar el mite que Hillary Clinton és imbatible als estats amb més diversitat demogràfica. A l’altra punta del país, la victòria a les primàries republicanes de Carolina del Sud tampoc decidirà res, però sí que podria ser decisiu quedar fora del podi. Un quart o cinquè  lloc per a Marco Rubio, Jeb Bush o John Kasich equivaldria a una cosa semblant a una sentència de mort. La resposta arribarà avui. La tercera contesa de les primàries es trasllada a l’oest i al sud del país. Ha començat una nova etapa i a alguns se’ls esgota el crèdit.

Notícies relacionades

Durant mesos, la campanya de Hillary Clinton ha donat per feta la victòria a Nevada i els seus casinos. Amb la seva rica diversitat ètnica, molt més representativa del  que són avui els EUA que bastions blancs com Iowa Nou Hampshire, ho considerava un tallafoc segur a l’improbable avanç de Bernie Sanders. S’equivocava. L’abisme a les enquestes s’ha retallat per reflectir un empat tècnic, i això que el senador no va tenir un sol empleat en aquest estat fins a l’octubre, quan la campanya de Clinton estava sòlidament armada.

A Carolina del Sud, tot han sigut insults i joc brut, una vella tradició a la qual s’han adaptat sense problemes els republicans. Donald Trump té gairebé assegurada la victòria, donats els més de 10 punts d’avantatge sobre Ted Cruz i Marco Rubio. Després dels dubtes que va deixar a Nou Hampshire, Rubio està congregant multituds i ha rebut el suport de Nikki Haley, la molt popular governadora de l’estat, d’origen indi. H