Hillary Clinton i Ted Cruz guanyen a Iowa

Empat tècnic entre l'exsecretària d'Estat i Sanders en una nit d'infart

Trump punxa i Marco Rubio supera les expectatives amb un resultat notable

Iowa / REUTERS / JIM LO SCALZO / VÍDEO: ATLAS

Iowa
Hillary Clinton i Ted Cruz guanyen a Iowa
Hillary Clinton i Ted Cruz guanyen a Iowa
Hillary Clinton i Ted Cruz guanyen a Iowa
Hillary Clinton i Ted Cruz guanyen a Iowa

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Trencant els pronòstics de les últimes enquestes, el senador Ted Cruz ha guanyat aquesta nit el caucus republicà a Iowa, la primera cita del llarg procés de primàries del qual sortiran els candidats a succeir Barack Obama a la Casa BlancaCruz es va imposar per quatre punts d'avantatge a Donald Trump, l'home que ha dominat la conversa durant mesos i els sondejos en les dues últimes setmanes. Marco Rubio va acabar tercer amb un resultat brillant que està cridat a rellançar la seva candidatura i a convertir-lo en l'alternativa als insurgents. Del costat demòcrata, Hillary Clinton va cantar victòria, encara que el còmput final reflecteix un empat tècnic amb el socialdemòcrata Bernie Sanders, que ha estat a punt d'aconseguir que l'exsecretària d'Estat revisqués el mateix malson de fa vuit anys a Iowa.

La nit va tenir grans dosis d'emoció i el seu punt just de sorpresa, i va posar en evidència que la carrera serà llarga en tots dos bàndols i el desenllaç un misteri. El Partit Republicà d'Iowa va anunciar que la participació havia batut rècords històrics, però, en contra del que predeien els experts, no va acabar beneficiant Trump sinó els seus principals rivals. El multimilionari novaiorquès havia aconseguit arrossegar una part de l'Amèrica furiosa amb la classe política, però la seva maquinària organitzativa sobre el terreny no estava a l'altura dels seus rivals i ho ha acabat pagant, al ser incapaç de traduir en vots el suport a les enquestes. Al final la tradició va tornar a imperar a Iowa i va guanyar el més conservador i religiós de tots els candidats amb opcions, com ja va passar el 2012 i el 2008 amb les victòries de Rick Santorum i Mike Huckabee respectivament.

RUBIO, TRIOMFADOR SENSE CORONA

Cruz va obtenir el 28% dels vots, seguit per Trump (24%), Rubio (23%), Ben Carson (9%), Rand Paul (5%) i Jeb Bush (3%). “Deixeu-me que primer digui: que la glòria estigui amb Déu”, va dir el victoriós senador per Texas a l'obrir visiblement emocionat el seu parlament. “Aquesta nit és una victòria per a les bases, per als valents conservadors de cap a cap d'Iowa i de tot el país”. La ronda de discursos l'havia obert una mica abans Rubio, que és el verdader triomfador sense corona de la nit, després de demostrar que està preparat per competir des del primer moment i deixar a anys llum aquells que lluiten per disputar-li el mantell del candidat de l''establishment'.

“Aquest és el moment que havien dit que mai passaria”, va afirmar Rubio a la seu de la seva campanya a Des Moines, la capital de l'estat. “Aquesta nit a Iowa estem llançant un missatge clar. Després de set anys d'Obama, no esperarem ni un minut més per recuperar el nostre país”. Rubio és fill d'humils immigrants cubans, una narrativa que, combinada amb la seva potent oratòria i la seva joventut, prometen portar-lo lluny en aquesta campanya.

Per a Trump només és una ensopegada relativa, tenint en compte que ningú se'l prenia seriosament quan va començar o que a Nou Hampshire, el pròxim estat en disputa, el seu avantatge a les enquestes és de dos dígits. El 'showman' i magnat es va comportar com un adult a l'analitzar els resultats. Va felicitar els seus rivals i va dir que estava “verdaderament honrat” pel segon lloc.

O'MALLEY I HUCKABEE ES RETIREN 

En el camp demòcrata va ser una nit d'infart. Clinton va obtenir el 49,8% dels vots davant el 49,6% de Sanders, de manera que en la pràctica es repartiran els 30 delegats en joc. L'últim de la terna, Martin O’Malley, no va arribar a l'1% i abans que s'acabés el recompte va anunciar que suspèn definitivament la seva campanya. El mateix va fer l'exgovernador republicà Mike Huckabee, la segona víctima del veredicte d'Iowa.

Notícies relacionades

Des d'un punt de vista psicològic, una victòria per a Clinton, encara que sigui per la mínima, seria important després que fa vuit anys quedés aquí tercera. Donarà una certa tranquil·litat a la seva campanya, i li evitarà qualsevol sensació prematura d'ansietat i crisi. El que és clar, no obstant, és que té davant un seriós competidor per qui ningú donava ni un cèntim fa uns mesos. “Quina campanya més increïble”, va proclamar en les seves primeres paraules l'exsenadora i exprimera dama, flanquejada pel seu marit, Bill Clinton, i la seva filla, Chelsea.

Lluny del disgust, es respirava eufòria al quarter general de Sanders, per qui ningú donava ni un cèntim fa uns mesos. “La gent d'Iowa ha enviat un missatge molt profund a l'‘establishment’ polític, econòmic i mediàtic”, va dir el senador per Vermont, referint-se a un ‘establishment’ que està boig perquè desaparegui aviat.