LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump va de debò

El favorit a la nominació republicana està creant un moviment de masses

Les últimes enquestes li donen cinc punts d'avantatge sobre Cruz a Iowa

 

  / AP / CHARLIE NEIBERGALL

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

¿S’imaginen Rajoy declarant la guerra a TVE una setmana abans de les eleccions? No, ¿oi? Doncs encara que la comparació sigui molt imperfecta, això va fer Donald Trump amb Fox News, el principal altaveu de les causes conservadores als EUA. Amb la seva tendència a sortir del guió i la seva aversió al que és políticament correcte, Trump reescriu les regles de les campanyes i, en el camí, construeix una cosa semblant a un moviment de masses, com va fer al seu dia Obama i després el Tea Party

 Trump es paga la campanya de la seva butxaca. Improvisa els discursos i està obsessivament atent a enquestes, xarxes socials i 'feeds' de notícies. Quan sent res que no li agrada, agafa el telèfon i entra en directe per rebatre-ho. És pura llengua sense filtres i els seguidors se l’estimen. 

 «Tracte fet». Andrew Hahnm aplaudeix entusiasmat amb els braços alçats. És «mànager d’una gran multinacional» i acaba de recuperar l’esperança en la política. «És honest, molt articulat, no diu xorrades per quedar bé i al ser un home de negocis sabrà gestionar el país de manera diferent –afirma després d’escoltar Trump en un teatre de Davenport, la tercera ciutat d’Iowa, a la vora del Mississipí– . La seva serà una presidència transformativa, com la de Reagan». A l’última enquesta el multimilionari novaiorquès va augmentar el seu avantatge sobre Ted Cruz a Iowa. Li treu cinc punts, 13 a Marco Rubio. Llevat sorpresa, començarà les primàries guanyant. La seva candidatura va molt seriosament. 

L’acte de Davenport no és un míting, sinó una conversa amb Jerry Falwell Jr, president d’una universitat evangèlica. La platea està atapeïda i hi ha gent de tota edat i condició. Trump parla de la seva polèmica amb la Fox, del seu pla de construir un «bonic mur» a la frontera amb Mèxic, que les enquestes van molt bé, que la massacre de París es podria haver evitat si els parisencs tinguessin dret a portar armes, que els EUA «sempre hi surten perdent» al comerciar amb altres països o dels mals de la correcció política. 

UN MISTERI

Notícies relacionades

 «No podem tenir un país si no tenim fronteres. Volem que la gent vingui, però ha d’entrar legalment», diu davant l’aplaudiment unànime. Trump no és un conservador a l’ús. Ideològicament ha fet moltes voltes. Va defensar el dret a l’avortament, la regulació de les armes i la sanitat pública universal, posicions de l’esquerra. Fins i tot va recolzar un impeachment a Bush el 2008. Però ningú sap com seria la seva presidència. És un misteri. Només parla d’un grapat de temes, amb eslògans directes i idees senzilles. Enlluerna milions de persones amb la seva facilitat per dir el que ningú s’atreveix a dir i ha aconseguit que les classes mitjanes baixes el vegin com el seu salvador quan viu en una torre de marbre i or, la Trump Tower de la Cinquena Avinguda. 

«El moviment d’Obama el componia gent que comprenia la política i tenia formació acadèmica –diu la politòloga Michelle Maldonado, que assisteix a l’acte amb les filles i el marit– . El de Trump és de gent comuna tipa dels polítics». Sona Skyfall, la cançó d’Adele per a la pel·lícula de James Bond. Trump reparteix autògrafs i petons, i com 007, marxa en el seu avió privat, quasi tan gran com el del president.