El zika amenaça el Brasil amb un daltabaix econòmic en el seu any olímpic

La presidenta Rousseff declara la guerra al virus que afectarà 1,5 milions de persones aquest any al país

Les agències turístiques redissenyen els seus paquets per evitar les zones més afectades mentre el sector tem les cancel·lacions de viatges

 

  / AP / FELIPE DANA

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

«Guerra», «lluita» i «combat» són els substantius que més s’han repetit en els discursos de la presidenta de la República del Brasil, Dilma Rousseff, durant l’última setmana. Dimecres passat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llançar una bomba per a la qual els brasilers no s’havien preparat: el 2016 la pandèmia del virus del zika causarà quatre milions d’infectats a l’Amèrica Llatina, dels quals 1,5 milions es concentraran al Brasil.

    «Hem de llançar una guerra contra el mosquit Aedes aegypti, responsable del dengue, la chikungunya i el zika. L’OMS ens ha advertit que la nostra regió està greument amenaçada», va dir Rousseff als seus col·legues llatinoamericans després de conèixer la demolidora notícia a la 4a Cimera de la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) a Quito, l’Equador.

    La líder esquerrana sap que no hi ha temps que perdre. L’explosió de casos del zika s’ha produït enmig de la pitjor crisi econòmica del Brasil en 50 anys i a menys de 200 dies per a l’inici dels Jocs Olímpics a Rio de Janeiro. Amb una caiguda del producte interior brut (PIB) del 3,5% projectada per a aquest any i 8.843 milions d’euros invertits a Rio 2016, l’arribada del virus només pot significar un daltabaix econòmic.

    Les expectatives del Ministeri de Turisme per a aquest 2016 són que la devaluació del real brasiler davant el dòlar, un 48% el 2015, atragui una onada de turistes, sobretot a Rio 2016, amb una previsió de 500.000 viatgers estrangers.

    Però les agències de viatges dels Estats Units i Europa haurien començat a redissenyar els seus paquets turístics per evitar les regions més afectades pel mosquit Aedes aegypti, que ja ha causat més d’1,6 milions de casos de dengue, 2.258 de febre chikungunya i un nombre indeterminat de zika, el més difícil de diagnosticar però que podria superar els 497.000 casos, segons els càlculs governamentals.

    El sector turístic s’ha pres molt seriosament l’advertència del Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats en què es va recomanar a les dones embarassades o amb intenció de tenir fills en el transcurs dels pròxims mesos que evitin viatjar a 19 països d’Amèrica Llatina davant l’augment de casos de microcefàlia en nadons associada al zika. «Estem realment preocupats amb la repercussió que la malaltia pot tenir i que hi hagi una reducció del creixement esperat per al nostre sector», va reconèixer a BBC Brasil el president de l’Associació Brasilera de la Indústria d’Hotels, Dilson Jatahy Fonseca.

    Davant un panorama tan desolador, l’estratègia del Govern és clara: aniquilar el mosquit Aedes aegypti abans que aquest arruïni el país. La setmana passada, el ministre de Defensa, Aldo Rebelo, va anunciar la mobilització de 220.000 soldats de les Forces Armades que recorreran el país actuant sobre els focus de proliferació del mosquit.  «Serà un combat casa per casa en què el Govern posarà tot el seu interès», va assegurar la presidenta Rousseff, conscient que el 80% dels mosquits Aedes es reprodueixen en acumulacions d’aigua al voltant dels domicilis, com testos, ampolles i bassals.

    «És impossible que el Brasil controli el brot de zika abans de Rio 2016», va explicar a EL PERIÓDICO el metge especialitzat en malalties tropicals per la Universitat Estatal de Rio de Janeiro (UERJ), el doctor Marcos Junqueiro. Segons l’expert, «la falta de resistència natural de la població brasilera al virus farà que aquest s’expandeixi com la pólvora». «El gran problema del Brasil és la falta d’educació dels seus habitants, si no saben com prevenir que a casa seva hi proliferi el mosquit Aedes no hi ha res a fer», va afegir. Aquest mateix argument és el que sosté el professor de la Universitat Pontifícia Catòlica (PUC) de Rio de Janeiro doctor Rómulo Macambiera: «No podem demanar que un poble semianalfabet que viu amuntegat en suburbis planti cara al mosquit».

ALTERACIÓ GENÈTICA  

Notícies relacionades

Però els científics brasilers podrien guardar-se un as a la màniga: el mosquit transgènic OX513A. Des del 2011, l’empresa britànica Oxitec, associada a la Universitat d’Oxford i la Universitat de São Paulo (USP), porta a terme proves a l’estat de São Paulo i Bahía alliberant mosquits alterats genèticament per produir generacions estèrils d’Aedes aegypti, cosa que ha permès reduir les poblacions locals de mosquits fins al 90%.

    No obstant, els especialistes són escèptics amb una tecnologia cara i d’efectes absolutament imprevisibles. Els 400.000 repel·lents que el Brasil distribuirà de manera gratuïta són la mesura més eficaç fins ara. Conscients que la guerra va per llarg i que no es poden matar mosquits a canonades, els experts insisteixen en la precaució com a únic remei.