ALERTA SANITÀRIA

'El Niño' accelera la propagació del zika a l'Amèrica Llatina

Les altes temperatures i l'abundància de pluges han creat el caldo de cultiu perquè els mosquits infectats propaguin la malaltia a una velocitat alarmant

Un total de 20 països han detectat la presència del virus en el seu territori

icoy32596862 refile   clarifying captiona pregnant woman waits 160131165152

icoy32596862 refile clarifying captiona pregnant woman waits 160131165152 / JOSE CABEZAS

1
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

El clima tropical que es disfruta a gran part de l’Amèrica Llatina i que cada any atrau a les seves platges més de 80 milions de turistes s’ha convertit també en la llar ideal del mosquit africà Aedes aegypti. Segons els climatòlegs dels Estats Units, el fenomen meteorològic d’El Niño va provocar que el 2015 fos l’any més càlid a la Terra des que van començar els registres climàtics, el 1880. Les altes temperatures i l’abundància de pluges a l’Amèrica Llatina han creat el caldo de cultiu perquè els mosquits infectats de zika propaguin la malaltia a una velocitat alarmant. Segons les dades de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), un total de 20 països han detectat la propagació del zika en el seu territori: Barbados, Bolívia, el Brasil, Colòmbia, l’Equador, El Salvador, Guadalupe, Guatemala, Guyana, la Guaiana Francesa, Haití, Hondures, Martinica, Mèxic, Panamà, Paraguai, Puerto Rico, l’illa de San Martín, Surinam i Veneçuela.

COLÒMBIA

El segon país

més afectat

L’Institut Nacional de Salut de Colòmbia va informar dissabte en el seu últim informe epidemiològic que els casos de zika al país van arribar als 20.297, dels quals almenys 2.116 van afectar embarassades. Es calcula que Colòmbia és el país més afectat pel zika després del Brasil, encara que de moment no existeixen casos de microcefàlia en nadons que estigui associada al zika ni de la síndrome Guillain-Barré.

El SALVADOR

Es recomana 

evitar l’embaràs

Amb tot just 6 milions d’habitants, aquest país centreamericà va registrar més de 1.500 casos de zika en l’últim mes i més de 5.000 en total. L’aparició de 96 casos de microcefàlia en nadons associada al zika va fer que el seu ministre de Salut, Eduardo Espinoza, suggerís a les dones que evitin quedar embarassades fins al 2018. 

VENEÇUELA

70.000 litres 

d’insecticida

El Govern veneçolà ha comptabilitzat 4.500 casos sospitosos de zika al país. Encara que la ministra de Salut, Luisana Melo, va confirmar que encara no s’han detectat casos de microcefàlia en nadons associada al zika, va reconèixer que hi ha almenys 255 casos de síndrome de Guillain-Barré, 55 dels quals són greus. El país utilitzarà prop de 70.000 litres d’insecticida per combatre els brots del mosquit.

EQUADOR

Extensió encara

Notícies relacionades

incipient

La ministra de Salut, Margarita Guevara, va confirmar la setmana passada que el país va registrar un total de 22 casos confirmats de zika i 67 més de sospitosos.