Escàndol a Alemanya

Merkel promet una dura resposta als "intolerables" atacs de Colònia

La cancellera obre el debat sobre l'expulsió d'immigrants "que no respectin les normes del país"

Un informe de la policia assenyala que els agents van ser conscients del que havia passat la mateixa nit

Augmenten les denúncies per agressions sexuals la nit de Cap dAny a Alemanya

Augmenten les denúncies per agressions sexuals la nit de Cap dAny a Alemanya / MAJA HITIJ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els múltiples atacs i abusos sexuals comesos a Colònia durant la nit de Cap d'Any ja són una qüestió de primer ordre nacional. La cancellera alemanya Angela Merkel ha comparegut per denunciar que es tracta d'uns fets “completament intolerables” i pressionar perquè s'aclareixi el que va passar. “Les dones tenen la sensació d'estar indefenses”, ha lamentat la cap de l'Executiu, que ha promès  "llançar un clar missatge als que no estan disposats a respectar les normes del país".

La forta polèmica que ha aixecat el cas està començant a passar factura al Govern federal i ha posat a l'ull de l'huracà la política d'acollida dels immigrants i refugiats. Aquest dijous ha sigut la mateixa cancellera la que ha dit que s'ha d'estudiar si fins al moment s'ha fet prou en relació amb l'expulsió dels estrangers acusats de cometre delictes. La cancellera ha afirmat que el que ha passat suscita preguntes "molt serioses" sobre si s'està davant un "patró comú de comportament" o si es tracta d'un "menyspreu total a la dona".

Gent plorant

Cada vegada es coneixen més detalls del que va passar la nit de Cap d'Any a Colònia, on s'han presentat 121 denúncies per agressions, la majoria sexuals. Aquest dijous la policia ha anunciat que està seguint la pista de 16 homes sospitosos, d'"origen àrab o nord-africà". La indignació amb l'actuació policial ha pujat un esglaó més amb la publicació d'un informe confidencial en què els agents asseguren ser conscients del caràcter violent d'“immigrants” contra dones. “Estàvem informats de les condicions al voltant de l'estació i quan hi vam arribar vam veure gent plorant i els nens sorpresos”, apunta un alt oficial de la policia de Colònia. 

El document, citat pels diaris 'Spiege'l i 'Bild', també detalla que es van llançar focs artificials i ampolles a la multitud i a les furgonetes de la policia. Després dels disturbis, la policia va desallotjar la plaça però va ser massa tard per a moltes dones. El caos i les agressions sexuals, comeses per un centenar d'homes probablement borratxos, van seguir als voltants de la catedral. “Els policies no van poder controlar la situació, simplement hi va haver massa atacs en el mateix moment”, detalla l'informe. 

Passadissos formats per borratxos

Notícies relacionades

"Dones, amb companyia o sense, van haver de travessar verdaders passadissos formats per agressors -una multitud amb homes molt alcoholitzats-, un fet impossible d'explicar", escriu l'autor del document. El policia qualifica la situació de "caòtica i vergonyosa" i assenyala que els agents van témer que hi haguessin ferits i fins i tot morts. Els agressors, prossegueix, acorralaven els policies que anaven a ajudar les víctimes i amenaçaven els testimonis.

L'assumpte apunta que es podria tractar de bandes criminals organitzades que actuen en grans concentracions. Això explicaria que durant la nit de Cap d'Any hi va haver atacs massius a diferents ciutats alemanyes. A les 121 denúncies per atacs, robatoris i dues per violacions a Colònia, s'hi sumen 53 a Hamburg i 11 més a Düsseldorf. Dels casos comesos a Colònia s'estima que gairebé tres quartes parts estarien relacionats amb abusos sexuals.