EDITORIALS

'Charlie Hebdo' no abaixa la guàrdia

1
Es llegeix en minuts

Un any després del vil atemptat gihadista contra la revista humorística francesa Charlie Hebdo que va causar la mort de 12 persones, la publicació continua ben viva. En aquesta fatídica commemoració ho demostra amb una portada que, com és habitual, provoca granellades. En aquest cas, l'important d'aquest número i de tots els publicats per la revista al llarg d'aquest any difícil no és el seu caràcter desafiador o escandalós, sinó la voluntat de continuar, de no doblegar-se davant el terrorisme. Fer-ho, cedir a les pulsions de la por, comprensibles d'altra banda, seria donar una victòria als violents.

Notícies relacionades

França ha tingut una segona sacsejada terrorista de matriu islamista fa amb prou feines dos mesos amb el brutal balanç de 130 víctimes mortals, persones que es dedicaven tranquil·lament a activitats d'oci en restaurants o sales de concerts. Els atemptats del 13 de novembre van posar de manifest la vulnerabilitat de les nostres societats obertes, en aquell cas la francesa. Tot governant sap que és responsable de la seguretat dels ciutadans, però també que per enfrontar-se a una amenaça com la gihadista cal furgar en les causes profundes que fan atractiu per a centenars de joves un deliri com el que plantegen les organitzacions islamistes radicals, es diguin Estat Islàmic, Al-Qaida o Al Nusra.

París està responent al desafiament amb una sèrie de mesures de vigilància màxima al carrer i en els nusos de transport, mesures que la ciutadania agraeix. L'alerta és alta i no es pot abaixar la guàrdia. Però els polítics també han entrat en una dinàmica populista que aspira a retallar les llibertats en nom de la defensa d'aquestes mateixes llibertats. L'extrema dreta de Marine Le Pen xipolleja encantada en aquesta situació i el Govern es mou cap a postulats dretans. El projecte ara en discussió de la retirada de la nacionalitat francesa a aquells que tenen doble nacionalitat, a més a més que afectaria poques persones, no dissuadirà cap aspirant a terrorista. En canvi, obre el camí i fa socialment acceptable l'existència de dues classes de ciutadans, i precisament al país del qual el món va aprendre les bases de l'Estat de dret amb els conceptes de llibertat, igualtat i fraternitat. Per això, més enllà de la polèmica té valor que Charlie Hebdo continuï amb els tretze són tretze.

Temes:

Charlie Hebdo