VIOLÈNCIA POLICIAL ALS EUA

La policia de Chicago mata "per accident" una dona negra mare de cinc fills

Una altra persona mor en el mateix tiroteig i una tercera en un incident separat

El succés està cridat a revifar les crítiques a un departament que està sent investigat pels seus excessos

lpedragosa32251843 a chicago police sergeant speaks with a relative o151227193041

lpedragosa32251843 a chicago police sergeant speaks with a relative o151227193041 / Megan Crepeau

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dos dies després que diversos centenars de manifestants ocupessin els carrers del centre de Chicago per protestar per la conducta de la policia, un nous incidents han tornat a posar el departament a l'ull de l'huracà. Tres persones de raça negra van morir diumenge a la matinada en dos incidents separats. En el més polèmic, van morir dues persones víctimes dels trets dels agents després que aquests acudissin a mediar en una disputa domèstica. Entre els morts hi ha una dona de 55 anys, mare de cinc fills, que va ser tirotejada “per accident”, segons va reconèixer la policia en un comunicat. Encara que es desconeix de moment la raça de l'agent que va disparar, el succés es produeix en un moment delicat per al Departament de Policia de Chicago, que està sent investigat per les autoritats federals per determinar si hi ha un patró de discriminació racial en l'ús de la força.

El succés es va produir a la matinada, després que el pare de Quintonio LeGrier truqués a la policia per denunciar el comportament violent del seu fill, que no va voler assistir a la festa que la família feia per celebrar el Nadal. L'home va avisar també la veïna de sota, Bettie Jones, per demanar-li que no obrís la porta fins que arribés la policia. Però tot es va torçar quan els agents es van presentar a l'edifici a les quatre de la matinada tocades. “A l'arribar, van topar amb un individu combatiu que els va fer front, i per això van descarregar l'arma i van ferir fatalment dos individus”, assegura el comunicat policial.

EL BAT DE BEISBOL

Segons ha informat una filial de la CNN, Le Grier, de 19 anys, tenia problemes mentals i portava un bat de beisbol quan va arribar la policia però no és clar perquè no van tractar de reduir-lo en lloc de disparar-li fins a set bales o perquè van matar també Jones. “La dona de 55 anys va rebre l'impacte d'una bala per accident i va morir tràgicament. El departament estén el seu més profund condol a la família i els amics de la víctima”, assegura el comunicat. Els agents que van participar en el fatídic incident han rebut de moment una suspensió administrativa de 30 dies.

La família de LeGrier ha respost indignada davant l'actuació dels agents. “Pensàvem que la policia venia a ajudar-nos per portar-lo a l'hospital, però van acabar llevant-li la vida”, ha dit la mare de LeGrier. El Departament de Justícia va començar a investigar el mes passat la policia de Chicago, després que sortís a la llum un vídeo en què l'agent blanc Jason Van Dyke dispara fins a 16 bales a l'adolescent negre de 17 anys Laquan McDonald quan no representava una amenaça per a la seva integritat. El crim va desencadenar una onada de protestes que van forçar la dimissió del superintendent de la policia Garry McCarthy i van reclamar també el cap de l'alcalde Rahm Emmanuel.

DE VACANCES

Notícies relacionades

Emmanuel, que està de vacances a Cuba, ha emès ara un comunicat en què promet una investigació. “Cada vegada que un agent utilitza la força el públic mereix respostes i, independentment de les circumstàncies, tots ho lamentem quan hi ha pèrdues de vides en la nostra ciutat”, diu la nota de premsa.

Per un altre costat, i en un altre succés, la policia va abatre a un home quan es trobava en ple assalt "a mà armada" al sud de la ciutat. Aquest incident també serà investigat.