TERRORISME A LA XINA

Pequín nomena un tsar antigihadista

Liu Yuejin, exviceministre de Seguretat Pública i eficaç director de la lluita contra el narcotràfic, dirigirà la campanya contra islamistes i independentistes uigurs

mbenach32254597  150624     beijing  june 24  2015  xinhua     liu151227172704

mbenach32254597 150624 beijing june 24 2015 xinhua liu151227172704 / CHINA-BEIJING-DRUG SITUATION-PRESS CONFERENCE CN

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Liu Yuejin no se li han resistit ni sagnants senyors de la droga birmans ni el famoseig que fuma porros als àtics pequinesos. La Xina ha escollit per a la tasca més dura el tipus més dur. Des de la setmana passada lidera la defensa contra el terrorisme en un país cada vegada més castigat, dins i fora de les seves fronteres, dies abans de l’aprovació ahir de la primera i controvertida llei antiterrorista.

L'elecció d'un policia de provada eficàcia i justificada reputació és l'última mesura aprovada pel Ministeri de Seguretat Públic després dels atemptats que van deixar més d'un centenar de morts a París. El nou tsar antiterrorista (apel·latiu recurrent a la Xina per als que acumulen poder) ocupa un càrrec de nou encuny, segons el diari China Daily.

La Xina pateix la seva quota de terrorisme amb l’anomenat Moviment Islàmic del Turquestan Oriental (ETIM, en la sigla en anglès), format per uigurs independentistes de la província de Xinjiang. Occident acostuma a rebaixar la seva perillositat malgrat que Pequín aconseguís després dels atemptats de les Torres Bessones que els Estats Units l’inclogués a la llista d’organitzacions terroristes.

Les informacions periodístiques solen incloure l’afegitó que la Xina exagera l’amenaça uigur com a excusa per incrementar la pressió policial sobre Xinjiang. Pequín està comprensiblement indignada per no rebre l’onada de solidaritat que provoquen els atemptats islamistes en qualsevol altra part del món, com si els civils morts d’una dictadura mereixessin menys simpatia que els d’una democràcia o la repressió religiosa i sinització imposada a Xinjiang relativitzés la mort d’innocents.

ATACS UIGURS

 Els atacs uigurs han deixat centenars de morts l’últim any a la Xina, una factura més onerosa que la de qualsevol país occidental. D’oportunitats per a la solidaritat global n’hi ha hagut. Un grup de uigurs vestits de negre i armats amb simitarres van atacar el març passat una estació de tren de Kunming (Yunnan) i van deixar 29 morts despres d’un episodi qualificat com l’11-S xinès per la premsa local. Un altre atac al setembre en una mina de carbó del nord-oest va acabar amb una cinquantena de persones mortes, entre terroristes i treballadors.

Els atemptats uigurs ja no són esporàdics, artesanals i limitats a la província de Xinjiang, sinó cada vegada més freqüents i ambiciosos. Van arribar a atacar fins i tot la Ciutat Prohibida, al centre de la capital, quan un cotxe es va estavellar contra els turistes. I cal afegir l’ostatge xinès executat per l’Estat Islàmic (EI) recentment i tres més morts en l’atac a un hotel de Bamako (Mali). Alguns militants uigurs han arribat a Síria a través de Turquia per allistar-se a l’EI, segons la premsa. La Xina té un problema seriós de terrorisme, sense matisos ni relativismes.

LLUITA CONTRA EL NARCO

Contra aquestes creixents amenaces ha sigut nomenat Liu, de 56 anys i epítom del policia dur. Havia sigut viceministre del Ministeri de Seguretat Pública i ha dirigit la lluita contra el narcotràfic, un altre problema creixent a la Xina. En el seu currículum apareix Naw Kham, el senyor de la droga que va terroritzar durant anys el Triangle d’Or (Myanmar, Tailàndia i Laos) amb el seu centenar d’acòlits i que es va convertir en enemic públic de Pequín el 2011 per haver assassinat i esquarterat 13 mariners xinesos al delta del Mekong. La seva captura a la jungla birmana va ser equiparada per la seva complexitat a la d’Ussama bin Laden.

Liu va admetre després que només  la voluntat de portar-lo davant la justícia li va fer descartar la idea de llançar una bomba des d’un dron. «Naw Kham és aparentment budista, però ha consagrat la seva vida al crim i els assassinats. És, per naturalesa, un assassí brutal sense consideració per les vides dels altres», va dir Liu abans de l’execució.

DURS CÀSTIGS

Notícies relacionades

El nou tsar antiterrorista acostumava a sortir a la premsa després de cada operació policial contra el narcotràfic. Mao va aconseguir eradicar gairebé al complet la droga després que l’abús d’opi subministrat per britànics hagués estabornit el poble durant un segle. L’ús d’amfetamines, haixix o èxtasi ha crescut entre la joventut malgrat els durs càstigs previstos en la llei.

 El fill de Jackie Chan, cèlebre actor i ambaixador contra la droga, va ser sentenciat a sis mesos de presó per haver acollit consumidors de drogues al seu apartament pequinès. Abans havien sigut detinguts Gao Hu, actor protagonista de Les flors de la guerra; Chen Wanning, director i guionista; Li Daimo, actor televisiu; Xie Tianxiao, estrella del rock, i Max Mok, actor hong-konguès, entre d’altres.