Després de les eleccions

Quatre claus per entendre la tensa situació que viu Veneçuela

El poder de la nova majoria, el paper dels militars, el risc de conflicte civil i la possibilitat d'un referèndum revocatori són elements que marcaran el futur immediat del país sud-americà

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

¿Què significa que l'oposició hagi tret 112 diputats?

¿Què significa que l'oposició hagi tret 112 diputats?Li atorga el control dels dos terços de l'Assemblea General amb la possibilitat de dictar lleis d'envergadura, convocar una Assemblea Constituent, designar els integrants del Consell Nacional Electoral i fins i tot reemplaçar membres del Tribunal Suprem.

¿L'oposició farà un referèndum revocatori?

¿L'oposició farà un referèndum revocatori?Tot i que no està tècnicament a les seves mans convocar una consulta d'aquesta naturalesa, el nou Congrés pot rellevar autoritats al Consell Nacional Electoral, que és l'òrgan que pot convocar-lo. A mitjà termini, doncs,  pot tenir la clau per realitzar un referèndum revocatori.

¿Hi ha risc de conflicte civil?

Notícies relacionades

¿Hi ha risc de conflicte civil?És un risc latent en la mesura que no es creïn llaços d'unió, encara que secrets, entre les parts. Tant al Govern com a l'oposició hi ha grups més proclius a apujar l'aposta de la confrontació, amb el risc que això suposa.

¿Quin paper han adoptat els militars?

¿Quin paper han adoptat els militars?Les Forces Armades van garantir la transparència de les recents eleccions i davant els rumors sobre desacords en el moment de divulgar els resultats, dos importants referents de l'Exèrcit van reafirmar que hi ha una unitat monolítica de suport al Govern de Maduro. L'oposició creu que sí que hi ha fissures.