Alemanya envia 640 soldats a Mali per recolzar França

Hollande sol·licita a la cancellera que s¿"impliqui encara més" i vagi "encara més lluny" en el combat contra l¿EI

Els dos dirigents reten homenatge a París a les víctimes dels atacs

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya va fer ahir un important pas per recolzar França en la lluita contra el terrorisme. La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyden, va assegurar que el país enviarà fins a 640 soldats a Mali per reforçar la missió Serval que capitaneja França contra els grups gihadistes. Aquesta acció permetrà a França relaxar les seves operacions a la zona i concentrar-se en els bombardejos a l’Estat Islàmic (EI) a Síria.

Al rebre la cancellera Angela Merkel a París, el president François Hollande va agrair aquesta contribució però va instar Alemanya a «implicar-se encara més» i a «anar més lluny» en la lluita contra l’EI. Els dos dirigents van rendir homenatge a les víctimes dels atemptats a la plaça de la República.

En la seva compareixença davant la Comissió de Defensa del Bundestag, Von der Leyden va remarcar que la seva missió és demanar al Parlament que «autoritzi un mandat de 640 militars» a la regió. Actualment Alemanya ja té desplegats a uns 200 soldats al sud del país africà.

PORTA OBERTA

La titular de Defensa també va anunciar que es planteja incrementar la presència militar a l’Iraq per entrenar els peixmergues, les forces de resistència kurdes, que fa temps que combaten l’auge de l’EI. Fa més d’un any que Alemanya els subministra armes. En aquest cas s’incrementaria el nombre de soldats en 50 persones, i passaria dels 100 actuals als 150. També se sospesa «prolongar» la missió alemanya a l’Afganistan.

Notícies relacionades

Merkel ha volgut allargar la mà a França i no posar cap límit a la seva participació contra el terrorisme. «Allà on sigui necessari més compromís militar, serà estudiat i no ho exclourem d’entrada», va remarcar.

Després dels atemptats gihadistes de París que el 14 de novembre passat van deixar 130 víctimes França ha endurit la seva retòrica i ha demanat col·laboració als seus socis europeus. Des d’un principi Merkel va mostrar el seu «ple recolzament» als seus veïns gals, però va evitar utilitzar una retòrica tan bel·ligerant com Hollande. Alemanya ha començat a moure fils per estudiar un augment de presència en conflictes internacionals i ja no descarta la seva participació en la guerra de Síria si hi ha un mandat de l’ONU.