EL GIHAD A EUROPA

Rajoy demana no especular sobre una participació militar d'Espanya a Síria

El president corregeix Fernández Díaz per obrir la porta a una "eventual intervenció" sota auspici de l'ONU

Espanya està reforçant el control a les fronteres amb patrulles mixtes hispanofranceses

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / ANTALYA (Enviada especial)

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha demanat aquest dilluns que no s'especuli sobre una possible intervenció militar d'Espanya a Síria i ha dit que cal ser "seriosos i eficaços" en aquesta qüestió. "No es poden fer debats públics sobre què passaria si", ha dit el president en resposta a una pregunta sobre declaracions prèvies del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, obrint la porta a una "eventual intervenció" sota mandat de l'ONU o de la UE.

Antalya (Turquia), en roda de premsa després de finalitzar la cimera del G-20, Rajoy ha dit: "L'únic que demano és que ens adonem que és un tema molt seriós (la possible intervenció militar). Les coses s'han de pensar. Cal coordinar-se molt bé amb els aliats. I com menys opinions donem sobre aquesta matèria, millor".

COALICIÓ ANTIGIHADISTA

El president ha recordat que Espanya ja participa en missions militars a l'exterior sota el paraigua de la coalició internacional antigihadista i sempre "amb la immensa majoria del parlament nacional". Espanya participa així en missions a l'Iraq, Turquia o Mali. "L'important és coordinar-se", ha dit. "L'important és pensar les coses i no dir coses per dir", ha afegit en el que es podria interpretar com una reprimenda al ministre d'Interior en tota regla.

En relació amb les mesures antiterroristes en territori espanyol, el president ha descartat elevar l'actual nivell d'alerta (nivell 4) al màxim grau (nivell 5) i ha recordat que ja "s'han reforçat els controls a la frontera amb patrulles mixtes hispanofranceses". El president ha refusat donar més pistes sobre la col·laboració requerida per França a les autoritats espanyoles. "La lluita antiterrorista no pot radiar-se a cada minut", ha dit.

¿ATEMPTATS FRUSTRATS?

Notícies relacionades

El president tampoc ha volgut entrar a valorar si les nombroses detencions gihadistes practicades a Espanya en els últims anys, i especialment el 2015, han pogut evitar un nombre determinat de grans atemptats.

El primer ministre britànic, David Cameron, havia dit aquest dilluns que els serveis d'intel·ligència del seu país havien aconseguit evitar sis atemptats al Regne Unit. "No faré declaracions grandiloqüents. Dir el que hem evitat o el que evitarem no té sentit", ha dit el president espanyol, que s'ha limitat a subratllar el seu reconeixement a l'eficàcia de les forces de seguretat i dels serveis d'intel·ligència.