#PrayforSiria versus #PrayforFrance

Les xarxes critiquen que la solidaritat se centri en França quan Síria fa anys que pateix la guerra

2
Es llegeix en minuts
MONTSE BARAZA / BARCELONA

Després de l'onada d'atemptats a París que han deixat 132 morts, ràpidament les xarxes socials es van mobilitzar per expressar la seva solidaritat amb les víctimes. #TotsSomParís#JeSuisParis#PrayforParis o #PrayforFrance van ser algunes de les etiquetes 'trending topic' a Twitter. A Facebook, els perfils de milers d'usuaris es van tenyir amb els colors de la bandera francesa, una iniciativa instigada per la xarxa de Mark Zuckerberg que convidava així els usuaris a expressar la seva solidaritat. Contra aquest moviment, ha sorgit un altre: #PrayForSyria; per recordar que els sirians fa anys que pateixen una guerra civil primer, entre l'Exèrcit de Baixar al-Assad i l'oposició rebel, i després la violència de l'Estat Islàmic. Un horror que França ha experimentat ara de la forma més brutal. 

L'etiqueta #PrayforSiria ha sigut també utilitzada per qüestionar per què desperten més compassió les víctimes d'atemptats en països occidentals, com el de París ara, que les víctimes d'atemptats perpetrats per gihadistes a Turquia, TunísiaLíbia o el Sinaí. I també per criticar l'actitud de França de respondre amb bombardejos sobre Raqqa.

it's sadthatthisistrue #PrayForSyria pic.twitter.com/pdLpWr8jT1

— seher(@emotounal) novembre 16, 2015 

Altres tuiters han aprofitat les etiquetes de #PrayforSyria i #PrayforParis per reivindicar que davant la guerra i la violència terrorista no s'ha de resar, sinó actuar per posar-hi punt final.

SENTIMENT DE GREUGE A BEIRUT

Més enllà de les xarxes, el sentiment de greuge comparatiu es viu intensament en països com Líbia, on a penes fa uns dies un atemptat de l'Estat Islàmic va causar almenys 40 morts. Allà, el bloguer Joey Ayoub, autor del blog 'Hummus for Thought', s'ha preguntat per què Facebook va crear un 'botó de seguretat' perquè els parisencs poguessin indicar que estaven fora de perill i, en canvi, no va fer el mateix per als libanesos el dia de l'atemptat a Beirut.

ACORD AL G-20

Notícies relacionades

Síria ha sigut precisament un dels temes de debat del G-20. Barack Obama i Vladímir Putin, malgrat mantenir diferències sobre l'estratègia a seguir a Síria, van acordar la necessitat d'afavorir" una transició política liderada i protagonitzada pels mateixos sirians amb la mediació de l'ONU entre l'oposició i el règim sirià, així com l'alto el foc", segons van apuntar fonts de la Casa Blanca. Els dos dirigents van reconèixer que la solució al conflicte sirià és, després dels atemptats de París, més urgent que mai.

Una altra front serà la dels refugiats sirians --un assumpte que ha posat en evidència la falta d'unitat d'Europa--, un col·lectiu que ara, després de la massacre de París, està en el punt de mira.