EL GIHAD A EUROPA

França deté 23 persones i localitza armes i un llançacoets en una macrobatuda gihadista

Les autoritats belgues porten a terme noves batudes a Molenbeek, el barri on residien diversos terroristes que van atemptar a París

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Almenys quatre dels cinc terroristes suïcides que van banyar de sang París divendres passat eren francesos, però els preparatius i la coordinació dels seus atacs apunten a quilòmetres de distància, cap a Síria però també a la veïna Bèlgica. Un país assenyalat com a epicentre a Europa del gihadisme en què aquest cap de setmana eren detinguts set joves. Ahir la fiscalia federal belga n'acusava oficialment dos d'“atemptat terrorista” i “participació en activitats de grup terrorista”.

L'anunci es produïa durant una massiva jornada de batudes i registres tant a França com a Bèlgica. Al país que divendres va patir la segona patacada terrorista més sagnant des del 1980 les autoritats van fer ni més ni menys que 168 operacions, en 19 departaments, amb 1.400 policies mobilitzats, que van donar com a resultat 23 detinguts, 104 persones més sota arrest domiciliari i la incautació d'una trentena d'armes, quatre de guerra incloent-hi un llançacoets trobat a Lió. El balanç d'arrestats inclou una desena de familiars dels cinc kamikazes ja identificats.

CONNEXIÓ BELGA

Entre ells n'hi ha dos que corroboren l'existència d'una connexió belga amb l'atemptat: Bilal Hadfi, de 20 anys i resident a Molenbeek, que es va fer explotar al costat de l'Estadi de França, i Ibrahim abdul-Salam, de 31, que es va immolar en un restaurant del bulevard de Voltaire i també resident en aquest barri belga. Amb ells hauria participat en l'atac el germà d'aquest últim, Salah abdul-Salam, de 26 anys, però hauria aconseguit fugir. Sobre ell pesa una ordre de recerca i captura internacional i a ell és a qui buscaven aquest dilluns les forces especials belgues en una nova macrobatuda desenvolupada a Molenbeek en què van participar artificiers i la brigada canina.

L'operació s'ha saldat sense resultats però els investigadors situen Salah a Bèlgica, perquè ha sigut identificat com una de les tres persones que viatjaven dissabte al matí en un vehicle interpel·lat per la policia francesa a l'altura de Cambrai. Amb ell, Mohammad Amri i Hamza Attou, els joves que s'haurien desplaçat a buscar-lo a París i imputats ahir d'atemptat terrorista. Els cinc restants arrestats dissabte, entre els quals hi ha Mohammad, el tercer germà Abdul-Salam, van ser posats ahir en llibertat sense càrrecs. “Tinc coartada per divendres i per això la jutge ha decidit deixar-me lliure”, deia ahir a la porta de casa.

APASSIONAT DEL FUTBOL

L'home més buscat actualment per la policia va treballar per a la companyia pública de transports entre el setembre del 2009 i el gener del 2011. "Va ser despatxat a causa de les contínues absències", va confirmar ahir un portaveu de la STIB. “Salah buscava feina i si no era al cafè veient la Lliga de Campions. Li agrada el futbol i vivia la vida com tots els joves. Era tranquil”, assegurava ahir un amic seu entrevistat pel diari 'DH'. “Mai m'hauria imaginat un escenari com aquest. ¡Si ell és capaç d'això, tots els meus amics ho són!”, afegia.

El vincle de Molenbeek-París-Síria no s'acaba aquí. Les autoritats consideren que Abdelhamid Abaaoud, el cervell de la cèl·lula gihadista desmantellada al gener passat a la localitat de Verviers poc després dels assassinats de 'Charlie Hebdo', podria ser l'autor intel·lectual també dels atacs d'aquest divendres passat.

Notícies relacionades

Belga, de 28 anys, origen marroquí i habitant de Molenbeek, hauria aconseguit escapar-se a través de Grècia per anar a combatre amb l'Estat Islàmic a Síria. El seu rastre es va perdre a Grècia després de la desarticulació de la cèl·lula que pretenia atemptar contra policies a Bèlgica.

Des d'aleshores es troba en parador desconegut però les autoritats es plantegen ara la possibilitat que financés la massacre de París, supervisés els atemptats i mantingués contacte directe amb els kamikazes que es van immolar divendres a la capital francesa. Abaaoud, conegut amb el nom de guerra d'Abou Omar Soussi, hauria aconseguit reclutar nombrosos joves. Entre ells, el seu germà Iunes de 14 anys, el belga més jove que ha anat a combatre a Síria.