¿Per què va ser atacada la sala Bataclan?

La celebració de gales d'organitzacions jueves ja l'havia posat en en punt de mira

1
Es llegeix en minuts

La sala Bataclan va ser ahir a la nit un dels escenaris del cruent atemptat terrorista que va viure ParísParís. Enmig d'un concert de la banda de rock nord-americana Eagles of Death Metal, quatre assaltants van irrompre a la sala armats amb kalàixnikovs i van començar a disparar. El resultat va ser l'assassinat de 80 persones i desenes de ferits. Però, ¿per què va ser atacat el Bataclan?

Segons el diari francès Le Point, l'elecció del Bataclan no va ser casual. El 2007 i el 2008 la sala ja va ser amenaçada per diversos grups radicals. Les amenaces van venir arran de la celebració de conferències i gales d'organitzacions jueves, incloent-hi el Magav (policia israeliana encarregada de la vigilància de fronteres), a la sala.

Le PointMagavLa sala també havia rebut amenaces el 2011 per membres de Yeish al-Islam (l'Exèrcit de l'Islam), sospitosos d'haver assassinat el 2009 un estudiant francès al Caire. Cada vegada que a la sala es reunia una organització jueva, els comentaris hostils florien a la web. 

BOICOT AL ROCK

El juliol passat, la banda Eagles of Death Metal va tocar a Tel Aviv. Abans de la seva actuació el grup es va haver d'enfrontar a crides de boicot que finalment no van impedir la celebració del concert. 

Segons Le Monde, el grup descrit com "una banda d'enginyeria carnal i fosca", pot ser un dels motius de l'atac. De fet, en el comunicat oficial llançat per l'Estat Islàmic en què el grup terrorista reivindica l'autoria de la massacre, l'EI es refereix a la sala com a lloc "on es van concentrar centenars d'apòstates en un concert amoral i de descontrol".

MILERS DE PERSONES

La sala va concentrar ahir 1.500 persones en un lloc on hi havia poques sortides d'emergència i vies d'evacuació. Igual que l'altre objectiu dels terroristes - l'Estadi de França durant un partit de futbol- la conglomeració de gent és un dels motius de pes per explicar l'elecció de l'EI.

Notícies relacionades

Julien Pearce, reporter d'Europe 1 que estava present a la sala en el moment de l'atac, pensa que els terroristes "coneixien els llocs". "L'audiència no tenia sortida excepte per anar a l'escenari que al principi tenia una barrera que impedia pujar-hi", declara el periodista. "A més, el que hi pujava s'exposava encara més a les bales", afegeix Pearce.