ATEMPTAT MÚLTIPLE A PARÍS

¿Què va passar als restaurants del canal Saint Martin?

Almenys 38 persones van morir en tirotejos contra mitja dotzena de locals d'una animada zona d'oci pròxima a la plaça de la República

2
Es llegeix en minuts

El canal de Saint Martin, pròxim a la plaça de la República, és una zona esquitxada de cafeteries i restaurants i que sol estar molt animada els divendres a la nit i durant els caps de setmana. En aquesta àrea que s'estén pels districtes X i XI, almenys 38 persones van morir en els atacs terroristes reivindicats per l'Estat Islàmic que ahir a la nit van sembrar el terror a París.

A les 21.25 hores, poc després de l'atemptat suïcida a l'Stade de France, dos homes a cara descoberta i armats amb armes automàtiques van començar a disparar contra els clients dels restaurants Le Petit Cambodge i Le Carillon, situats un davant de l'altre a la cantonada dels carrers Alibert i Bichat, on la gent sol sopar a les acolorides taules instal·lades al carrer. Els terroristes van continuar el seu sagnant recorregut disparant a boca de canó contra els clients del pròxim restaurant i Bonne Biere. Almenys 14 persones van morir en aquests atacs.

L'escena de cadàvers a terra tapats amb llençols blancs, ferits atesos per personal sanitari abans de ser traslladats a l'hospital i agents de totes les forces de l'ordre en aquest primer punt es repetiienr poc després en zones pròximes.

"Al principi pensava que un camió estava descarregant pedres. Després que podria ser un petard. Però el soroll era molt potent i va començar a allargar-se massa per pensar que era normal", va explicar Leslie Guihard, testimoni d'un dels primers tirotejos.

Florian Guerrier, responsable del Cafè Grisette, veí del restaurant Bonne Bière, va relatar que els dos terroristes "anaven a peu i no anaven encaputxats. Amb les imatges de les càmeres de seguretat no hauria de ser difícil identificar-los", va afirmar encara commocionat.

ESCENES DANTESQUES

Els restaurants del carrer Charonne pròxims al Palais de la Femme, van ser el següent escenari de la tragèdia. 19 persones van perdre la vida en aquest carrer, que va quedar en un estat similar a una escena de guerra.  "Vaig sentir trets durant dos o tres minuts. Vaig veure molts cadàvers a terra, plens de sang", va relatar un testimoni. "Va ser surrealista, tothom era a terra i ningú es movia. La gent no entenia què passava", va apuntar una dona que era a la zona.

Notícies relacionades

Al carrer Fontaine au Roi, a prop de la plaça de la República i no gaire lluny de la sala Bataclan, 5 persones van morir en un tiroteig contra la terrassa de la pizzeria La Casa Nostra. "Hi havia almenys cinc morts al meu voltant i sang per tot arreu. He tingut molta sort", afirmava Mathieu, de 35 anys, i client del restaurant.

Es dóna la circumstància que la plaça de la República i els seus voltants van ser escenari, el gener passat, d'una gran marxa contra el terrorisme posterior als atemptats contra 'Charlie Hebdo'. Ahir a la nit, l'habitual bullici de la zona va quedar substituït per un esgarrifós buit. Les sirenes dels bombers, les ambulàncies i la policia, i els crits dels agents als que intentaven saltar-se el cordó policial o avançar per carrers ja tancats van omplir una nit en què els transeünts circulaven entre la incredulitat i la por.