EXHIBICIÓ DE FORÇA DE L'EXTREMA DRETA A POLÒNIA

«Déu, honor i pàtria»

Els ultres fan sortir al carrer desenes de milers de polonesos el dia de la independència

La marea 8 Desenes de milers de polonesos, a la manifestació convocada per l’extrema dreta.

La marea 8 Desenes de milers de polonesos, a la manifestació convocada per l’extrema dreta. / REUTERS / KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VARSÒVIA

«Déu, honor i pàtria». Aquest és el lema sota el qual, seguint una crida de l'extrema dreta nacionalista, van desfilar ahir a Varsòvia desenes de milers de persones amb motiu del Dia de la Independència.

Segons els organitzadors, van participar en la marxa unes 50.000 persones, mentre que, segons la policia, van ser 25.000. En qualsevol cas, l'assistència va ser molt superior a la registrada l'any passat, que va comptar amb 10.000 manifestants.

La manifestació, denominada Marxa per la Independència i que cada any reuneix grups d'extrema dreta i ultraconservadors, va estar envoltada de fortes mesures de seguretat. També s'hi van esgrimir altres lemes com «Polònia per als polonesos», «Gran Polònia catòlica», «Gloria i respecte als nostres herois» o «Primer Moscou i ara Brussel·les ens roben la nostra llibertat».

La majoria dels participants, en molts casos radicals aficionats al futbol, eren joves, encara que també hi havia algunes famílies. Sota un mar de banderes poloneses, els manifestants portaven bengales i molts amagaven el rostre amb passamuntanyes o caputxes.

La pancarta

En un moment donat, alguns manifestants van trepitjar i van cremar una bandera de la Unió Europea (UE). En una de les pancartes es podia llegir: «EU macht frei, Konzentrationslager Europa», equiparant la Unió Europea amb els camps de concentració nazis. L'eslògan agafava, a més a més, el model de la inscripció que els nazis van col·locar a l'entrada del camp d'extermini d'Auschwitz «Arbeit macht frei» (El treball us farà lliures).

«Sóc aquí perquè estimo Polònia i ho vull demostrar», va declarar a l'agència France Presse Piotr, de 27 anys, que va anar a la manifestació amb la seva nòvia. «Sóc aquí pel meu avi, que va combatre en la insurrecció de Varsòvia, i pel seu pare, que va combatre per la independència», va afegir encara.

Notícies relacionades

Al marge de la manifestació, hi va haver diverses cerimònies oficials, com una «missa per la pàtria» en presència del president del país, Andrzej Duda.

Malgrat algun o altre incident aïllat, la manifestació va transcórrer amb una relativa calma. En edicions passades es van registrar enfrontaments entre grups de manifestants i la policia. Polònia commemora l'11 de novembre la recuperació de la independència, l'any 1918, després d'haver estat repartida durant 123 anys entre tres potències veïnes: Rússia, Prússia i Àustria.