ALERTA EN UN PAÍS LLATINOAMERICÀ

Peña Nieto guanya rèdit polític amb l'huracà

El 'Patricia' entra a Mèxic com a tempesta tropical i el president elogia la prevenció

Uns soldats ajuden una dona a sortir de casa seva, inundada, per portar-la a un refugi, ahir.

Uns soldats ajuden una dona a sortir de casa seva, inundada, per portar-la a un refugi, ahir. / AP / EDUARDO VERDUGO

2
Es llegeix en minuts
TONI CANO / MÈXIC

Patricia, l'huracà del Pacífic que va ser qualificat com el més poderós de la història, va travessar ahir el nord de Mèxic, des de Jalisco fins a Tamaulipas, degradat a tempesta tropical. Encara que el meteor va deixar un rastre de zones inundades, carreteres tallades i arbres, pals i anuncis caiguts, el Govern va presumir d'un «saldo blanc», sense víctimes humanes, «gràcies a la prevenció». Patricia era ahir l'huracà mediàtic del tocat president, Enrique Peña Nieto, que va aparèixer per televisió des del centre de seguretat del país, per afirmar que «han funcionat els sistemes d'alerta i de protecció», però a la vegada advertir:  «Ara ve el més perillós».

L'alerta estava encara en l'aire perquè, com van explicar diferents funcionaris governamentals, les pluges «seguirien caient en 21 dels 32 estats del país». Patricia va avançar ahir a 39 quilòmetres per hora en direcció al nord-est i la velocitat dels seus vents màxims sostinguts va baixar a 55 quilòmetres per hora, quan un dia abans aquells vents van arribar a ser de 325 quilòmetres per hora, amb ràfegues de 400. Però el meteor carregava encara la part més  gran de l'aigua acumulada amb extrema rapidesa sobre l'oceà Pacífic.

PERILL LATENT / Diversos estats de l'Occident mexicà, sobretot Guerrero i Michoacán, ja feia quatre dies que suportaven pluges copioses o intenses i era molt probable que «l'acumulació d'aigua» provoqués «esllavissades, ensorraments i allaus de fang als vessants de la Sierra Madre», on hi ha dotzenes de poblets per si mateixos aïllats. Quan aquesta matinada el meteor es dissipava a les portes de Texas per passar a ser només una borrasca, el perill era encara latent a la majoria del territori de Mèxic.

Dotzenes de brigades de rescat, metges, epidemiòlegs i tècnics arribats de tot el país van recórrer ahir la costa de Jalisco, on l'huracà Patricia va entrar en terra divendres cap al vespre (matinada d'ahir a Espanya). De moment, només van trobar «destruïdes temporalment» algunes badies idíl·liques, com ara Barra de Navidad, que els turistes del centre del país omplen per les vacances de Nadal.

Notícies relacionades

Per la seva part, les autoritats van destacar la tasca d'evacuació efectuada i ahir de sobrevol i rescat «portada a terme per les Forces Armades». La Marina i l'Exèrcit van lluir la seva millor cara en uns moments en què molts volen entrar a les casernes o interrogar els militars que van presenciar fa un any en atac policial els estudiants de Magisteri d'Ayotzinapa i la desaparició de 43 d'ells la nit d'Iguala.

Qüestionat des d'aleshores, el pesident Peña Nieto, que va viatjar ahir a la nit a Colima i Jalisco, va instar a «seguir als refugis» els 50.000 evacuats i els va assegurar: «Les forces de seguretat estaran patrullant per protegir casa seva».