INTENT D'ASSASSINAT XENÒFOB A ALEMANYA

Apunyalada una política alemanya pel seu suport als refugiats

L'agressor admet que detesta la gestió de Merkel d'acollida als forans

Un home fereix de gravetat una candidata a l 'alcaldia de Colònia

La candidata a l’alcaldia de Colònia, ferida a ganivetades en el que es creu que ha sigut un atac xenòfob. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
CARLES PLANAS BOU / BERLÍN

La localitat alemanya de Colònia, a l'oest del país, va viure ahir una macabra jornada de reflexió. A falta de poques hores per a les eleccions municipals un home de 44 anys va apunyalar la candidata independent Henriette Reker, la favorita a les enquestes. La política va resultar ferida de gravetat a la tràquea amb un ganivet de caça de 40 centímetres i va ser traslladada directament a l'hospital, on va ser atesa d'urgència i se li va fer una cirurgia que li va salvar la vida. El seu suport a l'acollida de refugiats sembla haver motivat aquesta agressió.

L'atacant, un home de nacionalitat alemanya que residia a Colònia des de feia 15 anys, va assegurar que va atacar Reker de manera específica i deliberada. Segons la investigació portada a terme per la policia, l'agressió es va produir per motius xenòfobs i el mateix autor va assegurar durant el seu trasllat a comissaria que no estava d'acord amb la política d'acollida de refugiats impulsada per la cancellera alemanya Angela Merkel i recolzada sense embuts per la candidata. «Els primers signes confirmen un acte políticament motivat», va remarcar el ministre de l'Interior de Rin del Nord-Westfàlia, Ralf Jäger.

SENSE RESISTÈNCIA / Reker va ser apunyalada per un home durant el matí d'ahir quan passejava pel mercat de Colònia i parlava amb els ciutadans. L'atacant també va ferir tres acompanyants que van anar a ajudar la candidata i va cridar que ell salvaria la societat d'aquella gent. «He hagut de fer-ho, us beneeixo a tots», va exclamar després de l'atac, segons va assegurar el president de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la ciutat, Bernd Petelkau, que va presenciar l'agressió. Les autoritats estudien ara si l'agressor té algun tipus de trastorn mental.

Segons els testimonis del brutal atac, el perpetrador es va quedar esperant en un racó després de l'atac i no va intentar escapar-se en cap moment. La policia el va retenir i després el va portar a comissaria.

«Ha sigut arrestat sense que hagi ofert en cap moment cap tipus de resistència», va apuntar el cap de la investigació, Norbert Wagner. Després de ser traslladada a l'hospital, l'equip de la candidata Reker va assegurar a través del seu compte de Twitter que estava «fora de perill».

Notícies relacionades

SUPORT DELS VERDS / Encara que la candidata Reker es presenta als comicis com a independent és recolzada obertament per la CDU, els Verds i el Partit Liberal (FDP). Aquesta jurista de 58 anys, regidora des del 2010, havia emprès una campanya centrada en els temes socials i promovent la participació ciutadana en un canvi radical en el modus operandi de la política local.

Poc coneguda fora de la ciutat, la seva estratègia l'ha posicionat com a favorita per aconseguir l'alcaldia de la quarta ciutat més gran del país, que compta amb 980.000 habitants. Si guanyava aquest diumenge es convertiria en la primera dona i la primera candidata independent que aconsegueix el poder a la localitat de la regió alemanya de Rin del Nord-Westfàlia, un fet històric que desgraciadament hauria de celebrar des de l'hospital.