Sturgeon rebutja un nou referèndum a Escòcia a curt termini

"Respecto la decisió que va prendre el nostre poble l'any passat", afirma la líder nacionalista al congrés de l'SNP

Nicole Sturgeon, a Aberdeen.

Nicole Sturgeon, a Aberdeen.

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

La convocatòria d'un nou referèndum per a la independència d'Escòcia s'haurà d'esperar. En el seu discurs d'obertura del congrés anual del Partit Nacional Escocès (SNP) a Aberdeen, Nicola Sturgeon ha rebutjat la idea d'una nova consulta a curt termini.

"Crec amb tot el meu cor que Escòcia ha de ser un país independent. Però respecto la decisió que el nostre país va prendre l'any passat", ha declarat davant els 3.500 delegats i activistes, que assisteixen fins dissabte a la conferència més gran celebrada mai pels independentistes.

Els escocesos van rebutjar la independència el setembre del 2014 per un 55% de vots davant el 45% que ho va fer a favor. Sturgeon no ha tancat, no obstant, la porta a un segon referèndum en el pròxim Parlament.

Si el Regne Unit vota a favor d'anar-se'n de la Unió Europea el 2017, això crearia, per als escocesos que són partidaris de quedar-se a la Unió, "un mandat imparable" per a la convocatòria d'una nova consulta i "cap partit" té dret a negar-l'hi, ha afirmat. El partit ha quadruplicat el nombre de membres des del setembre de l'any passat.

Vivendes socials

Sturgeon ha deixat clar que l'objectiu immediat de l'SNP és aconseguir atraure aquest 55% que hi va votar en contra, per consolidar el poder nacionalista i obtenir una tercera victòria consecutiva en les eleccions autonòmiques d'aquí set mesos.

Amb aquest propòsit, la ministra principal ha deixat clar als militants que l'SNP s'ha de concentrar en les preocupacions dels escocesos, en assumptes socials, com hospitals, llocs de treball o escoles. L'SNP, ha anunciat, construirà 50.000 vivendes socials, amb rendes assequibles per a les economies més precàries.

Contra Cameron

Notícies relacionades

Sturgeon ha dedicat part del seu discurs a atacar el nou líder del Partit LaboristaJeremy Corbyn. En un principi --ha afirmat-- esperava poder treballar al Parlament de Westminster amb ell, fent oposició als conservadors. No obstant, ara ha quedat provat que "no es pot confiar" en Corbyn.

"És impossible que guanyi unes eleccions i són incapaços d'enfrontar-se als conservadors", perquè els laboristes "estan dividits". Sturgeon ha tornat a carregar també contra David Cameron i la seva política d'austeritat.  

Temes:

Escòcia