L'ONU anuncia la formació d'un govern d'unitat nacional a Líbia

L'enviat de l'ONU, l'espanyol Bernardino León, assenyala que només falta que els dos parlaments rivals l'aprovin

2
Es llegeix en minuts

L'enviat especial de l'ONU a Líbia, Bernardino León, ha anunciat aquesta matinada a la localitat marroquina de Sjirat la formació d'un govern d'unitat nacional que haurà de ser aprovat pels dos parlaments rivals libis.

León ha explicat que l'ONU ha proposat la llista dels membres que formaran el Govern d'unitat nacional, i ha subratllat que espera una acollida favorable per part dels parlaments en conflicte.

En una roda de premsa a Sjirat, León ha anunciat la formació del consell presidencial amb Faiz Serraj, de 55 anys i parlamentari independent, com a primer ministre, així com tres viceministres i dos ministres d'Estat.

LLISTA CIVIL

A més d'aquesta llista, l'enviat especial de l'ONU n'ha anunciat una altra, composta per personalitats proposades pels participants en el diàleg polític libi.

"Suposem que la proposta (de formació de govern d'unitat nacional) serà acollida pels libis possiblement amb un cert escepticisme perquè la situació ara al país és difícil", ha explicat León a Efe, mentre que ha destacat que aquest govern serà presentat el 20 d'octubre.

La delegació del Congrés Nacional General (CNG), representat per un govern amb seu a Trípoli, no ha assistit a la reunió celebrada en què ha participat el Congrés de Diputats de Tobruk, reconegut internacionalment, així com representants dels consells municipals libis i actors independents.

Ja ahir a la nit des de Trípoli, el CNG va deixar clara la seva postura al decidir no entregar la llista de candidats per a aquest govern d'unitat nacional anunciat per l'ONU, i va demanar noves esmenes a l'acord de pau proposat per les Nacions Unides.

PLA DEFINITIU

La decisió va suposar un nou desafiament al projecte presentat a finals de setembre per León, que es va mantenir ferm i va advertir que ja no s'admetrien més esmenes.

Després de mesos de complexes negociacions i esmenes, el diplomàtic espanyol va presentar a finals de setembre un pla de pau que va qualificar com a tancat i definitiu, i va demanar als governs rivals que l'aprovessin o el rebutgessin.

Ahir, el representant de l'ONU va insistir que el procés per a la formació del govern d'unitat nacional es tiraria endavant fins i tot si no s'hi sumava el CNG, que formalment controla la capital i prop del 75 per cent del país.

Per això, aquesta nit León ha indicat a Efe que els participants en el diàleg polític "han allargat la mà" al CNG mitjançant la proposta de dues personalitats en aquestes llistes, Ahmed Maatiq i Mohammad Amari, tots dos recolzats pel Govern de Trípoli.

L'ONU també ha proposat el candidat per a la presidència del Consell d'Estat i Fathi Bechara com a president del Consell Nacional de Seguretat.

Líbia és un Estat fallit, víctima de la guerra civil i el caos, des que el 2011 la comunitat internacional va recolzar militarment l'aixecament rebel contra la dictadura de Muammar al-Gaddafi.

Notícies relacionades

Des de les últimes eleccions, el poder ha estat dividit entre Tobruk i Trípoli, governs als quals recolzen diferents grups islamistes, senyors de la guerra, líders tribals i contrabandistes d'armes, petroli, persones i drogues.

De l'enfrontament se n'aprofiten grups gihadistes vinculats a les organitzacions terroristes Al-Qaida al Magrib Islàmic i Estat Islàmic (EI), que han guanyat terreny i han estès la seva influència a la resta del nord d'Àfrica.

Temes:

Líbia Magrib