La FIFA traeix els palestins

L'organització del futbol mundial ordena a la selecció de Palestina jugar un partit en camp neutral perquè el seu rival, Aràbia Saudita, es negava a travessar una frontera israeliana

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Les grades de l’Estadi Internacional Faissal al-Husseini, a la localitat palestina d’Al-Ram, a mig camí entre Jerusalem i Ramal·la (Cisjordània), es van omplir el 8 de setembre passat d’aficionats amb banderes palestines emocionats de poder presenciar el primer partit que la seva selecció jugava a Palestina en quatre anys.

El rival era l’equip d’Emirats Àrabs Units (EAU) i el partit, que va acabar en empat a zero, era vital perquè Palestina iniciés amb bon peu el seu camí cap a la classificació per disputar el Mundial de futbol del 2018 a Rússia. Els aficionats palestins ja es preparaven per viure una altra tarda de futbol inoblidable a l’estadi d’Al Ram, però es quedaran amb les ganes perquè la FIFA, a petició dels saudites, ha ordenat que el partit es disputi en «terreny neutral». Els saudites prefereixen perjudicar els seus germans àrabs palestins abans que passar per una frontera israeliana, encara que oficialment al·leguen que necessiten «jugar en terreny neutral per circumstàncies excepcionals», i així l’hi van transmetre a la FIFA el 23 de setembre.

L’organisme que regeix el futbol mundial va enviar una carta a l’APF el 28 de setembre firmada per l’Oficina del Comitè Organitzador per a la Copa del Món de la FIFA, integrat per Michel Platini (França), un representant de Bahrain i un altre de Kuwait. En la missiva comunicava als palestins que el partit del 13 d’octubre no es jugarà a casa seva.

«Ens vam quedar parats. No sabíem res de la celebració de cap reunió relacionada amb una qüestió que ens concerneix», va declarar Susan R. Shalabi Molano, directora del departament Internacional de l’APF. «Aquest assumpte fa bastanta pudor. Hem protestat enèrgicament la decisió de la FIFA i de la CAF i portarem el tema més enllà, si cal», va assenyalar Shalabi.

Germà empresonat

Notícies relacionades

 «Vam tenir una reunió amb la Federació de Futbol d’Aràbia Saudita (FFAS) fa una setmana a Amman (Jordània) per discutir sobre les seves raons. Van dir que venir a Palestina es veuria com normalitzar l’ocupació israeliana i que no ho podien fer. Van dir que ho feien per Palestina i per la causa palestina», va explicar Shalabi. «Els vam dir que visitar el teu germà empresonat i assetjat no vol dir que aprovis el seu carceller», va assenyalar.

El president de l’APF, Jibril Rajub, va escriure una carta al president de la FIFA, Joseph Blatter, en què alerta del perill que els palestins, després de molt batallar per aconseguir jugar al seu territori, «perdin el dret a jugar a casa si la decisió (sobre el partit amb els saudites) prospera».

Temes:

FIFA