REPERCUSSIONS DE LA GUERRA FREDA

Rússia i Estònia intercanvien a dos suposats espies

Un d'ells va ser capturat amb una pistola, munició i 5.000 euros, segons l'FSB

El ministre de l’Interior estonià explica l’intercanvi d’espies en una roda de premsa.

El ministre de l’Interior estonià explica l’intercanvi d’espies en una roda de premsa. / REUTERS / INTS KALNINS

1
Es llegeix en minuts

Rússia i Estònia han intercanviat dos homes acusats d'espionatge a la frontera entre els dos països aquest dissabte, un episodi que recorda les tensions entre tots dos països al final de la guerra freda i de la independència del petit país bàltic.

El Servei Federal de Seguretat (FSB) rus, successor del KGB, ha assegurat haver entregat Eston Kohver, un agent de seguretat estonià detingut a Rússia l'any passat, per intercanviar-lo per Alexei Dressen: un exoficial estonià a la presó acusat de ser un espia rus.

Les autoritats d'Estònia han confirmat el succés, que ha tingut lloc en un pont sobre el riu Piusa, en una zona fronterera forestal.

"Els dos costats han trobat una solució correcta", ha dit el director del Servei de Seguretat Interna d'Estònia, Arnold Sinisalu, en una conferència de premsa televisada, assegut al costat de Kohver, que ha dit que se "sent bé de tornar a casa".

ACUSACIONS MÚTUES

L'arrest de Kohver al setembre va provocar una disputa entre els dos països: Estònia deia que va ser capturat en el seu costat de la frontera, mentre que Rússia va al·legar que aquest havia sigut capturat en el seu territori amb una pistola, munició, 5.000 euros i material d'espia. Per això, Moscou el va sentenciar a 15 anys de treballs forçats.

Notícies relacionades

Dressen, en canvi, va ser capturat a l'aeroport de Tallinn, just abans d'agafar un avió cap a Rússia, el 2012 per "divulgar secrets d'estat".

Segons l'agència de notícies russa 'RIA', que cita a fonts de l'FSB, Dressen va treballar per a la intel·ligència de Moscou durant la dècada dels 90, sobretot transmetent informació d'espies britànics i dels EUA treballant als països bàltics.

Temes:

Estònia