CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

El pare d'Aylan rep els taüts dels seus fills i la seva dona

El Govern canadenc nega que Abdul·là Kurdi, l'únic supervivent de la família, sol·licités asil al Canadà

El pare del nen sirià Aylan rep els taüts dels seus dos fills i la seva dona, que van perdre la vida ofegats al mar. / EFE / DICLE NEWS AGENCY / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Aquesta mateixa matinada, a Istanbul, el pare d'Aylan ha presenciat com els taüts dels seus fills i de la seva dona arribaven a l'aeroport. Durant els dies vinents, els cossos dels seus familiars seran traslladats fins a la seva ciutat natal, Kobane, a Síria, on se'ls donarà sepultura.

Per la seva part, el Govern canadenc ha negat aquest divendres que la família d'Aylan Kurdiel nen de 3 anys que va morir ofegat davant les costes turques fugint de Síria, sol·licités refugi al Canadà o que Ottawa oferís al pare, Abdul·là Kurdi, asil després de la tragèdia.

El ministre d'Immigració del CanadàChris Alexander, ha declarat aquest divendres a la televisió pública canadenca, CBC, que Abdul·là Kurdi no va sol·licitar refugi, encara que la seva germana, Fàtima Kurdi, que viu al Canadà, sí que va demanar ajuda per saber com patrocinar la seva petició de refugi.

Alexander també va negar que funcionaris canadencs oferissin a Abudul·là Kurdi, l'únic supervivent de la tragèdia en què van morir els seus dos fills i la seva dona, asil al Canadà o la ciutadania canadenca.

FALTAVA UN DOCUMENT

El ministre ha assenyalat que el seu departament sí que va rebre una sol·licitud de refugi per al germà d'Abudul·là i Fatima, Mohammad, però que Ottawa la va rebutjar perquè faltava un document.

El març passat, un diputat de l'opositor Nou Partit Democràtic (NPD), va entregar a Alexander una carta de Fàtima Kurdi en què sol·licitava ajuda i informació perquè els seus dos germans i les seves famílies poguessin arribar com a refugiats al Canadà.

Segons va dir aquest divendres Fàtima Kurdi durant una emotiva roda de premsa a casa seva, a Coquitlam, a l'oest del Canadà, la ciutadana sirocanadenca va assenyalar que les normes no li permetien patrocinar l'arribada dels seus dos germans i per això va presentar primer la sol·licitud de refugi de Mohammad.

LENTITUD DE LES PETICIONS D'ASIL

El Govern canadenc ha rebut dures crítiques l'últim any per la lentitud amb què està processant les peticions d'asil de refugiats sirians.

Des de mitjans del 2013, el Canadà va acceptar 1.060 refugiats sirians, encara que aquest divendres el ministre d'immigració va dir que la xifra havia augmentat a més de 2.000 en les últimes setmanes.

Notícies relacionades

El Govern del primer ministre canadenc, el conservador Stephen Harper, també ha sigut criticat per la limitada quota de refugiats sirians que s'ha compromès a acceptar.

En resposta a les crítiques, Ottawa s'ha compromès a acceptar 10.000 refugiats sirians en els pròxims tres anys, i Harper ha assegurat que si guanya les eleccions generals del 19 d'octubre la xifra augmentarà en 10.000 més.