LA CRISI DE LA IMMIGRACIÓ A EUROPA

Brussel·les demana solidaritat per als refugiats

Diversos països europeus discutiran aquesta setmana mesures col·lectives per la crisi migratòria, uns per intentar millorar la seva situació i altres per blindar les seves fronteres

Un immigrant sirià protesta a l’estació hongaresa de Keleti que les autoritats del país han tancat per impedir que més refugiats arribin a Alemanya.

Un immigrant sirià protesta a l’estació hongaresa de Keleti que les autoritats del país han tancat per impedir que més refugiats arribin a Alemanya. / AFP / ATTILA KISBENEDEK

3
Es llegeix en minuts

Després de la convulsió que ha caracteritzat l'arribada de milers de refugiats a Europa en les últimes setmanes, la UE es comença a mobilitzar de manera efectiva per establir unes polítiques "fermeshumanes i responsables" que permetin afrontar la crisi migratòria que afecta l'espai de Schengen.

Així ho va fer saber el vicepresident de la Comissió EuropeaFrans Timmermans, dilluns durant la seva visita a Calais acompanyat del primer ministre francès, Manuel Valls.

"L'Executiu europeu està decidit i plenament mobilitzat", va assenyalar Timmermans.

Luxemburg ja ha citat els ministres d'Interior i de Justícia dels països pertanyents a la UE a una cimera d'emergència, que tindrà lloc el 14 de setembre, per parlar del greu èxode a què el grup ha de fer front.

A més, els 28 ministres d'Exteriors es reuniran a finals de setmana amb els seus homòlegs de Turquia i els països balcànics occidentals, candidats per entrar a formar part de la UE, per parlar de 'manera informal' sobre l'auge de la immigració.

PROPOSTES FRANCOALEMANYES

Segons el vicepresident, la cooperació entre tots els països afectats és la clau per poder donar resposta a aquest fenomen migratori.

"Es tracta d'una crisi mundial que necessita una resposta europea", va assegurar Timmermans, i va afegir que "la Unió Europea no rebutjarà mai aquells que necessitin protecció".

En el seu discurs a Calais, Timmermans va acoblar les recents propostes franceses i alemanyes de crear una política comuna d'asil, formar un cos europeu de seguretat per a les fronteres i, també, elaborar una llista de "països segurs", on els habitants no tindran dret a demanar asil a la UE.

REUNIÓ AMB ELS PAÏSOS SEGURS

Respecte als països segurs, Timmermans ha fet referència als països candidats per a l'adhesió amb la UE (Balcans i Turquia), amb qui els representants europeus es trobaran en una reunió que tindrà lloc entre divendres i dissabte d'aquesta setmana.

En ella es parlarà sobre la llista europea de països segurs, que es presentarà a la tardor, i d'altres mesures que concerneixen aquesta zona, com, per exemple, "reforçar ampliar les relacions bilaterals" i "respondre als desafiaments internacionals comuns", va indicar aquest dilluns l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini.

SOLIDARITAT I RESPECTE

El vicepresident de la Comissió va fer èmfasi en la controvertida mesura comunitària del "repartiment equitatiu" dels centenars de milers de refugiats entre els països europeus.

"Ningú es pot amagar", va dir fent referència a països com el Regne UnitEspanya i Hongria, que tenen una gran reticència a donar asil a aquests refugiats.

Per això, Timmermans va recordar que la solidaritat i el respecte són els valors amb què es va conformar el projecte comú europeu després de la segona guerra mundial, època en què es va viure un èxode de proporcions dramàtiques similars.

 NEGATIVA DAVANT EL "REPARTIMENT" D'ASILATS

Per la seva part, el bloc de l'Est (HongriaEslovàquiaPolònia i el República Txeca) s'han mostrat en contra de les mesures conjuntes proposades des de Brussel·les i pretenen escenificar la seva negativa amb una reunió dels seus primers ministres, també, a finals de setmana.

"Si s'adopta un mecanisme de redistribució automàtica d'immigrants, ens despertarem un dia amb 100.000 persones del món àrab a les portes de casa", va manifestar Robert Fico, primer ministre eslovac i proeuropeista. "És un problema que no m'agradaria que Eslovàquia tingués", va afegir sobre la idea de repartir les persones que demanen asil.

Més de 40.000 d'aquestes persones es troben refugiats entre Grècia Itàlia després de travessar el Mediterrani. Altres milers intenten travessar tot Europa per la ruta dels Balcans, des d'Hongria cap a països més rics de la UE. En la seva esperança d'albergar una vida millor, milers de persones han mort.

LA RETICÈNCIA HONGARESA

Notícies relacionades

Hongria és un dels països que més reticència demostren davant aquesta greu crisi. Les autoritats no van dubtar a edificar una tanca de ganivetes de 175 km per impedir que els immigrants travessessin les seves fronteres amb Sèrbia, durament criticada per França i que no ha aconseguit el seu objectiu.

També l'augment de la seguretat a les estacions de tren ha generat disturbis, els més forts a Budapest, però sense arribar a poder detenir-los. Aquest dimarts s'ha tancat l'estació de tren de Keletiestació de tren de Keleti, la més important de l'est del país, després que dilluns milers de refugiats, la majoria sirians, arribessin a Munic, Alemanya, des d'allà.