DESAFIAMENT A LA UNIÓ EUROPEA

El Parlament alemany concedeix via lliure al tercer rescat grec

La rebel·lió contra Merkel no té èxit i una àmplia majoria aprova l'acord

Schäuble defensa el dret d'Atenes a disposar d'una nova oportunitat

Angela Merkel, ahir, al Bundestag durant la votació.

Angela Merkel, ahir, al Bundestag durant la votació. / AP / MARKUS SCHREIBER

2
Es llegeix en minuts

El Bundestag (la Cambra baixa alemanya) va aprovar ahir amb una àmplia majoria el tercer rescat grec després d'escoltar una petició del ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, de donar a Grècia una nova oportunitat. La rebel·lió interna entre els conservadors contra la posició de l'Executiu d'Angela Merkel va ser menor de l'anticipada i els diputats van donar via lliure a l'acord  amb 454 legisladors a favor, 113 en contra i 18 abstencions.

El ressentiment sobre l'enviament de més ajuda a Atenes es manté molt fort a Alemanya, ja que es tracta del país de la zona euro que més va contribuir en els dos rescats anteriors. Aquest tercer paquet puja a 86.000 milions d'euros. «El problema no és la falta de solidaritat europea, sinó una falta d'eficiència grega», va dir un dels diputats conservadors rebels, Wolfgang Bosbach. Al final, 63 legisladors del CDU es van oposar a aprovar el paquet d'ajuda.

El dur Schäuble va mostrar el seu costat més conciliador amb el Govern grec. «Per descomptat, després de l'experiència dels últims mesos i anys no hi ha garantia que tot sortirà bé i és lícit tenir dubtes. No obstant, en vista que el Parlament grec ja ha aprovat una gran part de les mesures, seria irresponsable no aprofitar l'oportunitat per a un nou començament a Grècia», va assenyalar. La majoria dels socialdemòcrates i Els Verds van recolzar el rescat.

SILENCI DE LA CANCELLERA

El ministre de Finances, el més exigent sempre amb Atenes, va recalcar que els ajustos són «irrenunciables, sobretot dins de la Unió Monetària», en una de les moltes esmolades crítiques dirigides al Govern d'Alexis Tsipras durant la seva intervenció. Merkel es va mantenir sorprenentment en silenci al llarg de tot el debat, que va durar tres hores.

Notícies relacionades

Schäuble va dedicar especial atenció a la participació -encara no segura- del Fons Monetari Internacional (FMI) en el tercer rescat, un dels elements que més han citat els dissidents conservadors per no votar a favor. El titular de Finances va titllar d'«indispensable» que l'organisme dirigit per Christine Lagarde segueixi compartint el timó del procés hel·lè amb la resta de les institucions implicades, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu.

L'FMI ha exigit un alleujament del deute públic de Grècia «més enllà» del que s'ha planejat fins ara, però en aquest punt Berlín es manté ferm i assegura que és possible una reestructuració (prolongar els terminis i reduir els interessos), però que una quitació és impossible des del punt de vista legal.