El procés de pau a Colòmbia

Santos no descarta reunir-se amb el cap de les FARC

El president assegura que si s'avança en la qüestió del dret a la justícia de les víctimes es podria decretar un cessament al foc bilateral

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

El president colombià, Juan Manuel Santos, ha assegurat que si es garanteix el dret a la justícia de les víctimes del conflicte armat colombià “haurem avançat prou per pensar en la possibilitat d'un cessament del foc bilateral i definitiu” amb les FARC.  “Ja estarem pràcticament a l'altre costat i ningú justifica seguir una guerra quan la pau està a l'abast de la mà”, ha afegit. Segons Santos, “a aquestes altures” dels diàlegs de pau que tenen lloc a l'Havana i que van començar fa dos anys, no tindria “cap problema" de trobar-se amb el principal comandant guerriller, Rodrigo Londoño, àlies 'Timochenko', “per accelerar” les negociacions.

“El que m'interessa és liquidar aquest conflicte com més aviat millor; per això estic disposat a reunir-me en qualsevol circumstància”, va afirmar el president a la cadena de ràdio de Bogotà RCN.

Santos va dir que desconeixia “on és Lodoño en aquests moments”. Setmanes enrere, el Govern va autoritzar el seu desplaçament a Cuba per conversar amb els delegats de les FARC. Timochenko va arribar fins i tot a reunir-se en dues oportunitats amb el cap de l'equip negociador del Govern, Humberto de la Calle. Però en aquests moments, va dir Santos, el líder de la guerrilla no és a l'illa caribenya.

Des dels inicis de les discussions, a finals del 2012, el procés de pau va permetre arribar a diversos acords en matèria de desenvolupament agrari, la futura participació en política de la insurgència, i el problema dels cultius il·legals. Les FARC i el Govern intenten avançar en un dels assumptes més espinosos del conflicte: el de les víctimes, que es comptabilitzen a partir del 1964 en 220.000 morts, gairebé cinc milions de desplaçats i 45.000 desapareguts. Santos ha sigut categòric en moltes ocasions: el procés de pau no ha de crear les condicions per a la impunitat. “Els hem dit molt clarament a les FARC que hi ha d'haver justícia amb càstigs i penes”.

En aquest context, les Nacions Unides van designar al diplomàtic francès Jean Arnault com a representant d'aquest organisme internacional en les negociacions que tenen lloc a l'Havana. D'acord amb el secretari general Ban Ki-moon, tant el Govern com les FARC van demanar a l'ONU que incorporés un delegat a la subcomissió sobre el Final del Conflicte armat. Arnault, es va informar, és un especialista en mediació i acords de pau. Ha treballat en els processos de Guatemala, Geòrgia, l'Afganistan i Burundi.

Notícies relacionades

El cap de la delegació oficial, Humberto de la Calle, va revelar ahir al seu torn que el Govern prepara un esborrany perquè “els colombians decideixin” si estan a favor d'un eventual acord amb la insurgència.