FEIA 4 ANYS QUE NO PODIA SORTIR DE LA XINA

Weiwei es retroba amb la seva família a Alemanya

A l'aeroport de Munic es va reunir amb el seu fill de 6 anys, a qui no veu des de fa un, quan, per seguretat, es va mudar a Berlín amb la seva mare

L'artista intentarà anar a les exposicions sobre la seva obra que s'inauguraran les pròximes setmanes a Europa

2
Es llegeix en minuts

L'artista i dissident xinès Ai Weiwei va aterrar dijous a Munic (sud d'Alemanya), en el  primer viatge que fa a l'estranger quatre anys després de la seva polèmica detenció a la Xina.

"Em trobo molt bé per poder tornar a viatjar", va assegurar breument a mitjans alemanys després de baixar de l'avió, ja que el seu passaport només li va ser tornat la setmana passada i era incert que les autoritats xineses li permetessin sortir del país.

A l'aeroport de Munic es va poder reunir amb el seu fill de 6 anys, a qui des de fa un any no havia vist perquè, per motius de seguretat, es va mudar a Berlín amb la seva mare.

A més, va rebre la salutació d'un nodrit grup de periodistes i de la política d'Els Verds Margarete Bause, que li va entregar un ram de flors.

ESTAR AMB LA FAMÍLIA I SOTMETRE'S A UNA REVISIÓ

L'objectiu de la visita de l'artista a Alemanya és disfrutar de la seva família, sotmetre's a una revisió mèdica a la capital bavaresa, on va ser operat fa uns anys, i traslladar-se posteriorment a Berlín, on es reunirà amb representants de la galeria Neugerriemschneider.

Weiwei, reverenciat a Alemanya pel seu art i la seva denúncia social, va ser detingut el 2011 quan intentava abandonar la Xina en avió i va estar 81 dies empresonat mentre se l'investigava per un presumpte delicte de frau fiscal pel qual no ha sigut condemnat.

DE RUTA PER LES SEVES EXPOSICIONS

De moment, l'artista no ha indicat quant de temps es quedarà a Europa ni quins països visitarà, si bé s'espera que intenti anar a les exposicions sobre la seva obra que s'inauguraran al Vell Continent pròximament.

Una d'elles és la retrospectiva que organitza la Royal Academy de Londres al setembre, encara que l'artista ha assegurat que no hi assistirà ja que el Regne Unit ha restringit la seva entrada al país.

"Ai Weiwei no podrà assistir a la inauguració de l'exposició a la Royal Academy de Londres el setembre del 2015 ja que el departament d'Immigració i Visats del Regne Unit assegura que Ai ha presentat informació falsa en relació amb els seus antecedents penals en la seva sol·licitud", ha publicat avui Ai al seu compte a la xarxa social Instagram.

Notícies relacionades

Segons explica l'artista, Londres ha decidit atorgar-li un visat de 20 dies en lloc del permís de negocis de 6 mesos que va sol·licitar.

L'artista va guanyar fama internacional al participar en el disseny de l'Estadi Olímpic de Pequín, l'anomenat Niu d'Ocell, i després d'implicar-se en tota mena de campanyes de defensa dels drets humans a la Xina utilitzant sovint mètodes mordaços i satírics.

Temes:

Ai Weiwei