El Regne Unit denega el visat de sis mesos a l'artista xinès Ai Weiwei

Les autoritats han al·legat que no va esmentar la seva "condemna penal" i només li permeten una visita de 20 dies perquè pugui assistir a la inauguració de la seva exposició a Londres

Ai Weiwei, en el seu estudi, el 2012.

Ai Weiwei, en el seu estudi, el 2012. / REUTERS / DAVID GRAY

2
Es llegeix en minuts

El Regne Unit ha denegat al dissident xinès i artista Ai Weiwei el visat de sis mesos que havia demanat. Els motius oficials acusen l'artista de mentir sobre algunes dades al formulari de sol·licitud.

Després de quatre anys sense passaport ni possibilitat de sortir de la Xinales autoritats li havien tornat a Ai Weiwei, a mitjans de juliol, el document oficial que li permet viatjar. Li va ser requisat per una acusació d'evasió d'impostos que no van poder mai ser demostrades. L'artista assegura que era una advertència per les seves opinions polítiques. Un dels primers viatges que l'artista internacionalment conegut havia de fer era assistir a la inauguració d'una exposició seva a Londres i assessorar el museu.

El Govern britànic, però, li ha denegat el visat al·legant que no va declarar la seva "condemna penal". Ai Weiwei va estar retingut durant 81 dies el 2011 però els càrrecs finalment van ser retirats, per la qual cosa mai va arribar a rebre una "condemna penal" per part del seu país.

De totes maneres, les autoritats britàniques han brindat a l'artista la possibilitat de viatjar al Regne Unit amb un visat de 20 dies, per la qual cosa podria estar present en la inauguració de la seva exposició a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Londres, però "no és temps suficient" per supervisar les instal·lacions ni fer promoció de la seva col·lecció. Tampoc assistirà, doncs, a una sessió privada guiada per ell que estava prevista per al 15 de setembre.

La Reial Acadèmia no s'ha pronunciat sobre el tema.

NO VA SEGUIR LES REGLES

Ai ha fet pública aquest dimecres la carta que les autoritats britàniques li havien fet arribar per notificar la denegació del visat a Instagram, la mateixa xarxa social a través de la qual va notificar que tornava a tenir passaport.

La secció que emet els visats a l'Ambaixada britànica de Pequín va explicar que "es restringien les dates sol·licitades per al seu viatge" perquè Ai Weiwei "havia incomplert les regles que els visitants per motius de negocis han de seguir".

El document oficial, firmat per un gerent de la secció de visats del Regne Unit i del Departament d'Immigració, continua: "És un assumpte de domini públic que va rebre una condemna penal a la Xina i vostè no ho ha declarat al demanar el formulari".

NEGACIÓ DE DRETS

En un altre post, Ai Weiwei es va reiterar a explicar que mai han pesat sobre la seva persona "càrrecs per cap crim". "És una negació als meus drets com a ciutadà", va expressar Ai Weiwei amb indignació.

Però els representants governamentals de l'Ambaixada de Pequín han insistit en l'omissió d'aquest detall i es van negar a admetre qualsevol error per la "veracitat dels seus fonts".

En un comunicat, el Ministeri de l'Interior de la Gran Bretanya va dir que revisaria la decisió emesa "pels seus mèrits individuals i d'acord amb la legislació vigent".

Notícies relacionades

El visat de només 20 dies d'Ai significa que no estarà al Regne Unit quan el president de la XinaXi Jinping, viatjarà al país a l'octubre. Aquest fet evitarà que el dissident creï algun problema diplomàtic durant la visita en un moment en què s'intenten millorar les relacions i els vincles entre els dos països.