L'ARTISTA XINÈS MÉS INFLUENT

La Xina torna el passaport a l'artista Ai Weiwei després de quatre anys

El dissident no podia sortir del país perquè l'Estat li va retirar la documentació com a suposada represàlia pel seu activisme polític

3
Es llegeix en minuts

L'artista i dissident xinès Ai Weiwei ja pot sortir del país i viatjar ara que les autoritats li han tornat el passaport. Ha explicat que la policia l'hi va retornar dimecres.

La notícia l'ha fet pública el mateix artista, de 57 anys, al pujar a les xarxes socials una fotografia seva amb el document.

Les autoritats xineses li van requisar el passaport fa quatre anys, el 2011, quan es va iniciar un procés contra ell per frau fiscal pel qual va passar més de dos mesos retingut.

BONES NOTÍCIES

Les xarxes socials aviat se'n van fer ressò i van felicitar l'artista xinès. Alguns dels seus seguidors ja s'han mostrat entusiasmats davant la notícia i esperen que viatgi aviat a altres països a presentar les seves obres.

D'altra banda, l'advocat de Drets Humans Liu Xiaoyuan li ha recordat via Twitter a Ai Weiwei que havia de ser cautelós: "Felicitats Ai Weiwei per aconseguir novament el passaport. Però això no significa que puguis sortir de la Xina lliurement".

ALGUNES OBJECCIONS

Ai Weiwei, conegut, entre altres, pel seu disseny de l'estadi olímpic de Pequín, ha parlat amb els mitjans i ha assegurat que el seu primer destí serà Alemanya, on actualment resideix el seu fill, a qui no veu des de fa un any.

Tal com l'artista ha explicat, ell sabia que li donarien la documentació tard o d'hora: “La policia no em va dir mai que no me'l tornarien, el que no van dir és que passaria tant de temps”. 

Tot i així, Weiwei ha recordat que, si bé ara pot sortir legalment de la Xina, per visitar altres països segueix necessitant que l'Estat emeti un visat.

SENSE CONDICIONS

Ai Weiwei ha explicat que la policia no ha especificat cap condició ni advertència per tornar-li el passaport, cosa que permet que l'artista se senti “molt tranquil”.

Segons ell, no sap exactament què ha provocat que les autoritats xineses li tornin el passaport. “Vull prendre-m'ho com que simplement no hi ha cap problema”.

TORNAR A L'ESCENA

La devolució del passaport ha coincidit amb la tornada a l'escena artística d'Ai Weiwei, que va presentar al juny la nova col·lecció d'obres.

A partir d'aquest dimecres, l'artista també es trasllada a l'escena mundial, de la qual s'havia mantingut allunyat al mateix temps que li van retirar la documentació que li permetia viatjar.

Aquest fet, però, no li va impedir inaugurar nombroses exposicions al voltant del món, encara que sempre va estar absent, ni tampoc va ser cap obstacle per convertir-se en un artista mundialment conegut.

SERÀ PRESENT EN LA SEVA EXPOSICIÓ

Segons un anunci de la Reial Acadèmia de Belles Arts, institució de la qual Ai Weiwei és membre honorari, l'artista té previst viatjar a Londres el mes de setembre per inaugurar una exposició seva.

“Són molt bones notícies, no només per a Ai Weiwei, sinó per a tots els artistes”, ha expressat efusivament Tim Marlow, cocomissari de l'exposició de l'artista asiàtic al Regne Unit.

La Reial Acadèmia exhibirà les seves obres més significatives des deñ 1993, any en què Ai Weiwei va tornar a la Xina després de passar una dècada vivint a Nova York.

SUPOSATS CÀRRECS

Quatre anys enrere, les autoritats xineses van iniciar una ofensiva contra els activistes polítics. En el procés, Ai Weiwei va ser detingut i se'l va acusar de frau fiscal per evadir impostos. Va passar un total de 81 dies retingut i incomunicat malgrat que no hi havia proves per demostrar-ho. També es van presentar càrrecs contra ell per bigàmia.

Quan va ser posat en llibertat, se li va prohibir terminantment sortir de Pequín, no només de la Xina. El passaport li va ser confiscat i se'l va exhortar a limitar al mínim les seves declaracions a la premsa internacional.

REPRESÀLIES POLÍTIQUES

L'artista va haver de pagar una multa de 15 milions de iuans (aproximadament 1,7 milions d'euros) en concepte d'impostos evadits, multes i endarreriments, per part de la companyia per a la qual treballa com a dissenyador.

Notícies relacionades

Actualment, encara nega els càrrecs i assegura que només va ser una represàlia governamental per les seves opinions polítiques.

Al donar-se a conèixer la detenció d'Ai Weiwei, un gran nomvre d'artistes de tot el món van organitzar protestes demanant-ne l'alliberament.