DRETS HUMANS

El Govern dels EUA anuncia que està a punt d'acabar un pla per tancar Guantánamo

La Casa Blanca va dir que presentaran al Congrés el projecte per tancar el penal, on encara hi ha 116 presos

Presó d’alta seguretat a Guantánamo / VÍDEO : ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El Govern dels Estats Units ha anunciat que està "en les fases finals" d'un pla per tancar de manera "segura i responsable" la presó de la base naval nord-americana de Guantánamo (Cuba).

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha assegurat que presentaran el pla al Congrés perquè aprovi el tancament del penal de Guantánamo, on encara hi ha 116 detinguts durant la guerra dels Estats Units contra el terrorisme islamista radical.

Earnest confia que el Congrés faciliti el procés de transferència de detinguts i "no continuï la seva obstrucció". "És per això que treballem en un pla que, quan estigui completat, serà compartit amb el Congrés", ha explicat. El legislatiu ha amenaçat d'aprovar noves restriccions a les transferències de presos.

El tancament de la presó de Guantánamo obligaria a la repatriació o transferència a presons nord-americanes dels reclusos, entre ells 15 que són considerats d'alt valor i inclouen sospitosos d'haver participat en els atemptats de l'11 de setembre del 2001.

ABANS DEL 2017

La Casa Blanca haurà d'accelerar el ritme de transferència a tercers països de presos que han rebut el vistiplau per ser traslladats si vol tancar el penal abans que el 2017 el president, Barack Obama, cedeixi el relleu a la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Earnest ha recordat que s'haurà de garantir que els detinguts que estan en procés de sotmetre's a judici de les comissions militars de Guantánamo, creades pel govern de George W. Bush, podran ser processats en territori nord-americà.

El president Obama va transferir més de la meitat dels 242 detinguts que hi havia a la base naval en territori cubà quan va arribar al poder el 2009 i després de prometre en la seva campanya que tancaria el penal, obert el 2002 i on va arribar a haver-hi uns 700 detinguts.