FINAL DEL PERIPLE PER l'AMÈRICA LLATINA

El Papa tanca la gira amb una missa multitudinària al Paraguai

El Pontífex posa fi a un viatge marcat per gestos valents i imatges curioses

«Que no hi hagi nens sense educació, ni obrers sense feina digna», assenyala

El papa Francesc es dóna un bany de masses al Paraguai, ahir.

El papa Francesc es dóna un bany de masses al Paraguai, ahir. / EFE / CIRO FUSCO

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

El papa Francesc va finalitzar ahir la seva primera gira pastoral llatinoamericana amb una reivindicació de la dona paraguaiana, «la més gloriosa d'Amèrica». En el marc d'una missa multitudinària, oficiada en castellà i guaraní al santuari de la Virgen de Caacupé, el Pontífex va revisar un altre dels aspectes més dolorosos de la història regional.

Aquesta vegada no va al·ludir al paper de l'Església catòlica en «l'anomenada conquista» sinó a la guerra de la triple aliança, en què el Brasil, Argentina i l'Uruguai van devastar el Paraguai i van delmar la població masculina entre el 1864 i el 1870.

«Vostès tenen la memòria, la genètica d'aquelles que van reconstruir la vida, la fe, la dignitat del seu poble. Han viscut situacions molt, però que molt difícils, que des d'una lògica comuna seria contrària a tota fe. Vostès, al contrari, impulsades i sostingudes per Maria, pel seu exemple, van seguir creient, fins i tot quan tot semblava que s'ensorraven», va dir Francesc.  

Notícies relacionades

El Paraguai va rebre Jorge Bergoglio commocionat encara per un altre tema de gènere: els embarassos de nenes i adolescents. El Govern del magnat conservador Horacio Cartés es va oposar al maig, amb el suport eclesiàstic, a l'avortament d'una noia de 10 anys violada pel seu padrastre. Més enllà d'abstenir-se de parlar d'aquest tema de fort pes doctrinal, el Papa argentí no es va privar de marcar una agenda: «Que no hi hagi més nens sense educació, famílies sense casa, obrers sense feina digna, pagesos sense terres i tantes persones obligades a emigrar; que no hi hagi més víctimes de la violència, la corrupció o el narcotràfic».

«GERMÀ» / Francesc, que tornarà avui a Roma després de visitar una vila d'emergència (barraques), va estar abans a l'Equador i Bolívia. Es va abstenir de criticar Rafael Correa, com volia l'oposició equatoriana i va recolzar les polítiques d'inclusió social d'Evo Morales així com les aspiracions d'aquest país en un vell litigi amb Xile. «El diàleg és indispensable, (...) estic pensant aquí en el mar», va expressar Bergoglio a La Paz, per a sorpresa del Govern xilè. D'acord amb Morales, el Papa li va dir que al continent hi ha tres assumptes pendents: la independència de Puerto Rico, la disputa argentinobritànica per les illes Malvines i la reivindicació marítima boliviana. «El germà Papa, no sé si és important dir-ho, però va afirmar (que) aquests són els tres temes pendents a l'Amèrica Llatina», va dir. La seva gira va estar marcada per gestos agosarats, a l'altura de les seves aspiracions: aturar la fuga de fidels catòlics cap a les esglésies protestants. Fins i tot Morales li va dir «germà».