Matança de 25 xiïtes en una mesquita kuwaitiana

Un suïcida es fa explotar a l'interior del temple durant l'oració setmanal

L'Estat Islàmic s'atribueix l'atemptat de caràcter sectari

Víctimes xiïtes després de l’atemptat a la mesquita de Kuwait, ahir.

Víctimes xiïtes després de l’atemptat a la mesquita de Kuwait, ahir. / AP

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Un atemptat suïcida reivindicat pel grup que es va atribuir l'Estat islàmic (EI) va matar ahir almenys 25 persones en una mesquita xiïta del centre de la capital de Kuwait durant l'oració musulmana del divendres, segons va confirmar el Ministeri de l'Interior kuwaitià.

L'atac, que va ferir més de 200 persones i va tenir lloc a la part est de la capital kuwaitiana, és el primer d'aquesta mena que pateix Kuwait i s'ha produït en ple Ramadà, el mes de dejuni musulmà.

El parlamentari kuwaitià Jalil al-Salih, que era a la mesquita Imam al-Sadik quan el suïcida es va fer explotar, va explicar que els fidels congregats a la mesquita estaven pregant en el moment de l'atemptat. La deflagració va provocar mort i destrucció, el sostre i les parets van quedar derruïts.

«Pel cos que tenia, es veia que el suïcida era jove, el seu aspecte era d'uns 20 anys. L'he vist amb els meus propis ulls», va dir Salih a l'agència Reuters, i va indicar que en el moment de l'atac a la mesquita hi havia unes 2.000 persones del grup xiïta iaafari.

L'EI va difondre un comunicat a les xarxes socials en què va indicar que el nom del suïcida era Abu Suleiman al-Muwahed i que havia atacat «un temple de negacionistes», en referència als xiïtes, als quals considera «herètics». Els xiïtes són una minoria a Kuwait, un Estat sunnita, però no s'han produït mai enfrontaments entre les dues comunitats.

El primer ministre kuwaitià, el xeic Iaber al-Mubàrak al-Sabah, va condemnar l'atemptat i va assegurar que el seu objectiu era «atacar la nostra unitat». «Però els resultarà molt difícil i som molt més forts», va afegir el mandatari.

L'EI ha atacat recentment dues vegades mesquites xiïtes a la veïna Aràbia Saudita i membres de la secta Zaidi del Iemen. Dimarts passat, l'EI va instar els seus seguidors a incrementar els atacs durant el Ramadà contra cristians, xiïtes i els sunnites que lluiten al costat de la coalició internacional que combaten els gihadistes.

Notícies relacionades

MATANÇA DE CIVILS A KOBANE / L'EI està aconseguint fer avanços territorials a Síria. A la ciutat de Kobane, de majoria kurda i fronterera amb Turquia, van morir ahir almenys 145 civils i més de 200 van resultar ferits en 24 hores en una ofensiva llançada per l'EI.

Dijous a la matinada, combatents de l'EI es van infiltrar a la ciutat disfressats de milicians kurds i rebels sirians i van massacrar la població. Aquesta és la pitjor matança de civils comesa per l'EI a Síria, després de la de l'agost passat a Deir al- Zur, en què van assassinar 930 membres de la tribu Al-Xaitat, que es va oposar a l'EI.