L'economia de Tunísia, tocada de mort

L'atemptat castiga un sector estratègic que genera més del 15% del PIB

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

Tunísia és un dels principals destins turístics del Mediterrani amb sis milions de turistes el 2014. Segons les dades de diverses consultores del sector, el turisme suposa el 7,3% del PIB directe de Tunísia, xifra que podria arribar al 15% del PIB si es tenen en compte les activitats generades de manera directa i indirecta. El país, amb una població de 10,8 milions d'habitants, té en la indústria turística la principal font d'ingressos, de manera que “un cop a aquest sector és un cop a l'estabilitat política i econòmica del país”, explica Anuar Zibaoui, expert en economia i relacions internacionals, que creu que aquests atemptats "dinamiten tota la campanya turística de l'estiu".

El creixement econòmic es va desplomar després de la revolució, i només ha aconseguit créixer un 3%, una xifra que segons explica Zibaoui se situa "molt per sota de les taxes necessàries per proporcionar llocs de treball per a la creixent població". El turisme, que és una font vital d'ingressos en divises i lloc de treball, ha patit molt i es troba lluny de les xifres que tenia abans del 2010, amb més de 7 milions de visitants anuals. El Govern té un dèficit del 6,7% i el deute va arribar al 50,9% del PIB el 2014.

El país compta amb fortes inversions espanyoles en el sector turístic. Riu, Barceló i Vincci són les tres principals cadenes hoteleres que operen al país amb hotels de luxe i 'resorts'. La primera, a què pertany l'hotel on s'ha produït l'atemptat, compta amb 10 establiments. La cadena Barceló, per la seva part, opera un hotel a Cartago, a prop de la capital. Vincci gestiona nou hotels al país del Magrib.

El nombre de turistes espanyols a Tunísia va arribar a la seva màxima xifra el 2006 amb 140.255 turistes, segons xifres del Govern espanyol. Aquesta xifra va començar a baixar el 2011 com a conseqüència de la inestable situació política i en matèria de seguretat del país. El 2012 la xifra de turistes espanyols es va incrementar considerablement (gairebé un 66% comparat amb l'any precedent) i es va situar en 30.850 visitants davant els 18.600 del 2011. Durant el 2013 el nombre de turistes espanyols a Tunísia va ser de 24.601, un 20,1% inferior al mateix període del 2012.

Notícies relacionades

Els libis i els algerians van representar dos terços dels visitants l'any passat, però Tunísia segueix depenent en gran mesura dels clients de França, Alemanya, Anglaterra, Espanya i Itàlia, que difícilment optaran per passar les vacances al país aquest any després dels atemptats terroristes.

Els intercanvis comercials entre Espanya i Tunísia han viscut en els últims anys un creixement notable, i Catalunya n'és el primer soci a Espanya. Espanya va ser el 2013 el sisè proveïdor de Tunísia (quart europeu) amb una quota de mercat del 4,6% i el cinquè client (quart europeu) amb el 4,7% de quota. No obstant, aquest volum es troba molt lluny de competidors europeus, França (18,9%), Itàlia (17,5%) o Alemanya (7,6%). Les principals empreses espanyols a Tunísia operen en els sectors de serveis, cimenter i agrícola.