Anàlisi

El clan dels Bush persegueix el seu triplet

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Si guanya Jeb Bush el novembre del 2016, el seu cognom es convertirà en el més important de la història política dels Estats Units. Els Adam, els Harrison i els Roosevelt van asseure dos dels seus a la butaca presidencial. Amb Jeb serien tres els del seu clan. Un orgull per a la família. Triplet incomparable. Però, paradoxalment, per aconseguir el tercer bust presidencial, l'exgovernador de Florida necessita distanciar-se del seu pare i, sobretot, del seu germà gran.

El cognom Bush és una catapulta i a la vegada una llosa. El cognom comporta unes connexions que greixen com pocs la maquinària de recaptar diners. I sense molts, moltíssims diners, no arriba gaire lluny en una competició presidencial. Els seus abundants sopars, festes i actes socials dels últims sis mesos s'han plantejat per recollir tants xecs com fos possible i presentar-se així com el candidat inevitable, el preferit de l'establishment, intimidar i despenjar el màxim d'aspirants de la manada republicana.

El cognom, a la vegada, l'emparenta amb la guerra de l'Iraq, encara un os a la gola que no baixa. Recentment va donar quatre respostes diferents en quatre dies sobre si hauria actuat igual que el bel·licós George W. S'ennuega amb aquest tema . Li està costant ser bon candidat sense deixar de ser bon germà. Se suposa que és una debilitat que amb l'ajuda dels seus assessors anirà musculant.

Jeb no va tampoc sobrat de carisma. No és dels que pugen en un faristol i posen la pell de gallina de les masses amb una retòrica palpitant. Al contrari. S'assembla en això al seu daddy i al seu bro. Però diuen d'ell que sap cultivar relacions, guanyar-se audiències reduïdes i projectar-se com una estrella pròxima, dels que recorden noms i envien després notes manuscrites.

Tot això és bonic, és clar, però a la llarga la seva millor qualitat, exposada com un retret per un bloguer de tendències demòcrates, és que «parla com un moderat però governa com un conservador». Valdria per superar el gran grup, el pilot, republicà i plantar cara després a Hillary Clinton sense caure en greus contradiccions.

Perfil de falcó

Notícies relacionades

Marit des de la seva joventut d'una mexicana que encara parla un anglès amb fort accent hispà, eludeix el gregarisme republicà en matèria d'immigració i aposta més per la regularització que per les tanques i l'expulsió. A part d'això, sobretot en política exterior, té perfil de dur i rude falcó: s'oposa a l'acord nuclear amb l'Iran; es declara fan incondicional d'Israel i Netanyahu i al principi va dir fins i tot oposar-se a la normalització de les relacions amb Cuba.

D'entrada, i tornem al concepte de la llosa, ha de llimar aquell 42% de republicans i independents que asseguren que no votarien mai un Bush, gent que pensa com Barbara, la seva simpàtica mare, que alegrement va dir un dia que amb un parell de Bushes ja n'hi havia prou. No ho repetirà. El clan ambiciona prolongar la dinastia. Però de fàcil no ho serà. Ja se sap que els triplets costen moltíssim.