ELECCIONS EN UN PAÍS LLATINOAMERICÀ

El governant PRI guanya les eleccions legislatives a Mèxic

El partit de Peña Nieto reté la majoria però tindrà menys escons al Parlament

2
Es llegeix en minuts

El governant Partit Revolucionari Institucional (PRI) del president mexicà Enrique Peña Nieto ha guanyat les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge, encara que tindrà menys nombre d'escons a la Cambra de Diputats que en l'anterior legislatura.

Segons els resultats preliminars, difosos pel president de l'Institut Nacional Electoral (INE), Lorenzo Córdova, el PRI ha obtingut entre el 29,87 i 30,85 % dels vots a la Cambra de Diputats. Al darrere han quedat el conservador Partit Acció Nacional (PAN), amb entre el 21,47 i 22,20 % dels vots, i l'esquerrà Partit de la Revolució Democràtica (PRD), que va obtenir entre l'11,14% i 11,81% dels sufragis.

Amb aquests vots, el partit oficialista aconseguiria entre 196 i 203 dels 500 escons de la Cambra baixa contra els 214 de la legislatura passada; el PAN, entre 105 i 116, i el PRD, entre 51 i 60.

El Partit Verd Ecologista de Mèxic (PVEM) ha obtingut entre 41 i 48 diputats, cosa que representa el seu millor resultat històric i podria permetre al PRI, del qual és soci, aconseguir la majoria absoluta a la Cambra de Diputats si aconsegueix el suport d'un altre vell aliat, Nova Aliança, que va acumular entre 9 i 12 escons.

Malgrat la victòria, el president del PAN, Gustavo Madero, ha assenyalat que es tracta "del pitjor resultat del PRI", que ha governat de forma ininterrompuda entre el 1929 i el 2000 i "en tota la història, tret del 2006".

BAIXA PARTICIPACIÓ

La participació ha sigut molt baixa, al voltant del 48%.

Juntament amb les legislatives, també es van celebrar eleccions locals. Durant la jornada electoral es van produir alguns incidents violents en els estats de Guerrero, Oaxaca i Chiapas, situats al sud i que es compten entre les regions més pobres del país.

A l'estat de Guerrero, convulsionat per la desaparició i presumpte assassinat de 43 estudiants el setembre passat, el candidat del PRI, Héctor Astudillo, amb el 42% dels vots, va posar fi a una dècada de govern de l'esquerrà PRD.

Els comicis han deparat algunes sorpreses, com el triomf, per primera vegada en la història, d'un candidat independent a governador d'un estat. Va ser a l'estat de Nuevo León, al nord, on el vencedor va ser Jaime Rodríguez, àlies 'el Bronco' havia sigut membre del PRI durant més de 30 anys, però el setembre del 2014 va renunciar per presentar-se com a candidat independent, una cosa possible gràcies a la reforma electoral promulgada l'any passat.

Notícies relacionades

'El Bronco' va basar el seu èxit en la seva personalitat i bon verb, així com en la seva reputació per haver combatut la corrupció com a alcalde del municipi de García Rodríguez. Va realitzar a més una intensa campanya a les xarxes socials aprofitant que el 95 % dels votants de la regió tenen accés a internet.

Malgrat l'expectativa que van generar en l'opinió pública aquests comicis, considerats els més complexos de la història recent de Mèxic, el 2 de juny una enquesta de la Cambra de Diputats va revelar que el 22% no sabia que se celebraven eleccions i el 27 % desconeixia la data precisa de la votació.