CONFLICTE ENTRE L'ÍNDIA I EL PAKISTAN

Un James Bond amb plomes

L'Índia manté sota custòdia un colom sospitós d'haver sigut utilitzat pel Pakistan com a espia

Imatge d’un colom utilitzat per espiar.

Imatge d’un colom utilitzat per espiar. / Bundesarchiv / Viquipèdia

2
Es llegeix en minuts

Un James Bond amb cap de colom ja fa estralls a la xarxa. El tuit que l’acompanya diu: «El 007 colom pakistanès ha sigut atrapat dolçament per un exòtic colom femella indi». És només un exemple de la sorna que ha produït el fet que les autoritats de l’Índia hagin «mantingut sota custòdia» un colom que portava un missatge escrit en urdú i hagin considerat que el Pakistan l’ha usat per espiar. Els mitjans i les xarxes socials pakistaneses en van plens.

El cas d’espionatge animal va començar quan un noi de 14 anys que resideix en un poble pròxim a la frontera pakistanesa, a la cobejada zona del Caixmir, va trobar un colom blanc amb un missatge a la pell escrit en urdú, la llengua majoritària al Pakistan, i diversos números a les plomes, possiblement pertanyents a un telèfon. El jove el va portar a una comissaria, on van sotmetre l’animal a raigs X. No es va trobar res sospitós però el colom, tal com consta en l’informe, va quedar sota custòdia policial per «sospitós d’espia».

És cert que la zona del Caixmir és un enclavament de confrontació militar entre l’Índia i el Pakistan i que els casos d’infiltrats en zona enemiga són comuns. Els dos països s’acusen mútuament d’espiar-se. Ho lamentava, precisament, fa uns dies el primer ministre del Pakistan, Nawaz Sharif. Però res comparable a l’episodi de la setmana passada, objecte de mofa no només al Pakistan sinó també, i molt, a l’Índia.

Precedents 

Notícies relacionades

No obstant, no és la primera vegada que un ocell és retingut per les autoritats a causa de sospites d’espionatge. Hi va haver un altre cas semblant l’any 2010. També en aquella ocasió es tractava d’un colom que estava al servei de la intel·ligència pakistanesa. I, més enllà del sarcasme, hi ha precedents de l’ús d’animals per transmetre informació. Es considerava, fins i tot, una manera segura de fer arribar missatges. Els historiadors creuen que aquestes aus van ser utilitzades a la segona guerra mundial durant la invasió a la França ocupada pels nazis.

El gat de la CIA

Als anys 60, l’agència nord-americana d’intel·ligència es va gastar una xifra gens menyspreable a crear un gat androide espia. El gat va ser sotmès a diferents operacions en què se li van introduir una bateria al pit i una antena que li recorria l’espina dorsal i la columna. L’objectiu era aconseguir que el gat recorregués les cames de l’equip de l’ambaixada soviètica durant les seves reunions i poder, així, conèixer el contingut de les seves converses. Molt ambiciós però, finalment, no va complir la seva missió. La primera vegada que el gat es va posar en acció va ser atropellat mortalment per un taxi.