TRAGÈDIA AMB MILERS DE MORTS AL PAÍS ASIÀTIC

Margallo: "L'esperança de trobar vius els 6 espanyols desapareguts al Nepal s'ha dissipat"

Les tasques de recerca s'han acabat encara que a la zona s'hi quedarà un equip de forenses

Margallo: "L'esperança de trobar vius els 6 espanyols desapareguts al Nepal s'ha dissipat"

EFE / JAVIER LERENA

3
Es llegeix en minuts

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha lamentat aquest dissabte que l'"esperança" de trobar vius els sis espanyols desapareguts després del terratrèmol del Nepal el 25 d'abril "ja s'han dissipat".

En una compareixença celebrada a la seu del Ministeri, García-Margallo ha explicat que tot i que les feines de recerca i rescat s'han acabat aquest mateix matí, a la zona hi seguirà l'equip de Policia Forense, el personal de l'agregadoria d'Interior i de la Cancelleria de l'ambaixada espanyola a Nova Delhi per identificar els cossos que van sent rescatats.

S'hi estaran "el temps que sigui necessari per identificar l'últim dels nostres compatriotes", ha subratllat en referència a l'aragonès Mixel Pizarro i la càntabra Isabel Ortiz, així com als asturians Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García i Ángel Hernández Muñiz.

IDENTIFICACIONS PENDENTS

"El nostre primer objectiu sempre ha sigut poder portar-los a casa amb vida, l'esperança de trobar-los vius ja s'ha dissipat però la missió no s'ha acabat", ha assenyalat el ministre, que ha afegit que "ara només queda desitjar" que les identificacions pendents "permetin portar els cossos a casa".

El titular d'Exteriors ha informat que després de l'última batuda realitzada aquest matí per la Guàrdia Civil s'ha decidit, prèvia deliberació aquest divendres a la reunió del Consell de Ministres, "donar per finalitzades les operacions de recerca, rescat i evacuació" que aquesta setmana han portat a terme la Unitat Militar d'Emergència (UME) i l'institut armat a la vall de Langtang.

Per això, ha dit, aquest dissabte mateix arribarà a Kàtmandu el Boeing 707 de les Forces Armades espanyoles per iniciar el replegament.

Sobre aquesta última missió que han realitzat aquest matí set membres agents de la Guàrdia Civil, Margallo ha detallat que dos helicòpters han realitzat una batuda a la zona de Kyangin Gompa, Gora Tabela i la part baixa de la vall de LangTang i que els agents han verificat totes les informacions facilitades per les famílies.

INSPECCIÓ AL VESSANT DE LA VALL

"Han rastrejat sobre el terreny i verificat des de l'aire el front de l'allau i l'altre vessant de la vall", ha afegit el ministre, que ha confirmat que els sis espanyols segueixen desapareguts.

García-Margallo ha volgut traslladar tot l'"afecte" de les autoritats espanyoles als familiars i amics de les víctimes; "el nostre primer objectiu sempre va ser poder portar-los a casa amb vida", ha afegit.

Així mateix, ha manifestat el seu "més sincer agraïment" a tots els que han participat en aquesta operació pel seu esforç, treball i dedicació.

"De tot aquest horror que vivim des de les 11.54 hores del dissabte 25 d'abril, em quedo amb l'empatia i la generositat que sempre, en les circumstàncies més difícils, Espanya és capaç de mostrar al món", ha destacat el titular d'Exteriors, que ha agraït el seu treball també a la premsa perquè a través dels seus enviats especials "s'ha pres consciència de la magnitud de la tragèdia".

Margallo ha recordat que el total d'espanyols afectats ha sigut 557, dels quals se n'han localitzat 549, dos han mort -les seves restes ja han sigut repatriats- i sis segueixen desapareguts.

12 VOLS

Notícies relacionades

Sobre l'operació d'evacuació posada en marxa, el ministre ha indicat que des que es va produir el terratrèmol hi ha hagut un total de 12 vols en que han aconseguit sortir del Nepal 168 persones (143 espanyols i 25 d'altres nacionalitats), i ha anunciat que demà hi haurà un nou vol oficial en què "continuarà el degoteig d'evacuacions".

"No podem deixar de costat la magnitud de l'impacte en el poble nepalès" ha afirmat Margallo, que ha insistit que el que ha passat a Nepal ha sigut "devastador"; "avui, després de l'última missió, els nostres efectius ens han relatat que com més vegades han batut LangTang, més greu els ha semblat la situació".