ELECCIONS AL REGNE UNIT

Cameron aconsegueix la majoria absoluta amb 331 escons i diu que complirà la promesa d'un referèndum sobre la UE

Els conservadors destrossen els pronòstics de les enquestes, que apuntaven a un resultat ajustat

Ed Miliband, el líder laborista, Nick Clegg, el líder liberal-demòcrata, i Nigel Farage, el líder antieuropeista, dimiteixen pels mals resultats

El primer ministre britànic, David Cameron, fa una primera valoració dels resultats electorals.

El primer ministre britànic, David Cameron, fa una primera valoració dels resultats electorals. / REUTERS / TOBY MELVILLE

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre britànic, David Cameronha arrasat en les eleccions al Regne Unit. El recompte electoral ha donat als conservadors un total de 331 escons i ha supera còmodament la barrera de la majoria absoluta. Els mals resultats de laboristes, liberaldemòcrates i antieuropeistes han portat a la dimissió dels altres tres líders polítics: Ed Miliband, Nick Clegg Nigel Farage.

Cameron governarà en els pròxims cinc anys. Els resultats han posat a la picota la fiabilitat de les enquestes, que apuntaven a un empat tècnic entre laboristes i conservadors. Les que havien de ser les eleccions més incertes de la història britànica i que havien de donar pas a un parlament ingovernable han suposat en realitat una victòria incontestable dels conservadors.

Latest #GE2015 projections http://t.co/jpy6wse1Rp #Conservative 325 #Labour 232 #SNP 56 #LibDems 12 #Plaid15 3 #UKIP 2 #Greens 1 Others 19

Aquests resultats electorals confirmen la victòria conservadora que dijous a la nit  va apuntar l'enquesta de la BBC. Després de revalidar el seu escó, David Cameron ha fet la seva primera declaració assenyalant que "encara és molt aviat" per parlar del resultat definitiu. No obstant, en cas que pugui formar Govern, ha expressat el seu desig de mantenir la Gran Bretanya "unida".

El líder laborista, Ed Miliband, s'ha lamentat pel que s'està confirmant com una derrota del seu partit.

Els resultats confirma també la victòria dels nacionalistes escocesos de l'SNP, que han obtingut 56 diputats, entre ells l'exministre principal d'Escòcia i impulsor del referèndum d'independència Alex Salmond.

 

Les eleccions certifiquen l'enfonsament dels liberaldemòcrates, i a les seves files no són pocs els que demanen el cap de Nick Clegg, que arribava amb cara llarga a la seu del seu partit aquesta matinada.

Notícies relacionades