ELECCIONS AL REGNE UNIT

L'audiència britànica critica els líders en l'últim debat

Cameron demana el vot i confon el futur de la seva carrera amb el del país

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

El protagonisme en l'últim debat abans de les eleccions del dia 7 va ser per a l'audiència. Els convidats per la primera cadena de televisió de la BBC a la ciutat de Leeds van posar en una situació compromesa els líders polítics amb preguntes i acusacions molt directes. Interrogats per torns, durant 28 minuts cada un, el primer ministre conservador, David Cameron, el líder dels laboristes, Ed Miliband, i el viceprimer ministre i cap dels liberaldemòcrates, Nick Clegg, van capejar com van poder les recriminacions per les promeses no complertes i van suportar les crítiques més acarnissades sentides fins ara, després d'una campanya homogeneïtzada i esterilitzada.

Tant Cameron com Miliband van ser acusats directament de «mentir». A Clegg, que pot quedar-se sense escó i veure com el seu partit perd la meitat dels diputats, li van preguntar, amb certa conya, si tenia altres plans en cas de no ser reelegit.

Cameron, el primer a intervenir, va veure com es posava en dubte la seva credibilitat per haver fallat en el control de la immigració. També li van retreure que es vanagloriï dels èxits econòmics del seu Govern, quan hi ha un milió de ciutadans que van als bancs d'aliments i de parlar com un comptable, incapaç de veure «la dimensió moral» de la política.

Miliband va ser atacat repetidament pel balanç de 13 anys de laborisme, entre el 1997 i el 2010. Un home va voler saber si admetia que en aquell període els laboristes s'havien excedit en la despesa pública. Quan Miliband va respondre «no», es va sentir un murmuri d'incredulitat en l'audiència. El cap de l'oposició va excloure una vegada més «tota coalició i tota aliança» amb el Partit Nacional Escocès (SNP). «No vull sacrificar la unitat del nostre país», va afirmar. Hores més tard, la líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, va acusar Miliband d'haver «perdut el nord». El sondeig posterior va donar com a vencedor Cameron.

POSICIONS / La premsa britànica ha pres posicions. Els mitjans pròxims a la City, Bloomberg, Financial Times i la revista The Economist, han donat el seu suport als tories. FT entén que hi ha «riscos al reelegir el partit de David Cameron, especialment sobre Europa. Però hi ha riscos més grans de no fer-ho». El diari al·lega que «Ed Miliband no ha ofert un programa econòmic creïble». La revista The Spectator també dóna suport als tories, mentre que The Sun, del grup Murdoch, va en l'edició nacional amb Cameron, però en la d'Escòcia s'apunta a l'SNP. Els laboristes tenen el suport del diari The Guardian, el Daily Mirror i el setmanari New Statesman.

Ahir divendres, Cameron va tenir un nou lapsus verbal quan en un acte de campanya va confondre

Notícies relacionades

el futur de la nació amb el de la

seva carrera. «L'elecció, a menys d'una setmana, és verdaderament un moment decisiu per a la meva carrera», va afirmar a Leeds, i llavors va corregir immediatament el que havia dit: «Un moment decisiu per al país».