Moren vuit alpinistes al peu de l'Everest a causa del terratrèmol del Nepal

Dos espanyols que són al camp base resulten il·lesos

Uns 40 muntanyencs estan ferits per una allau provocada pel sisme

1
Es llegeix en minuts

Almenys vuit muntanyencs han mort i uns 40 han resultat ferits al camp base al peu de l'Everest com a conseqüència del terratrèmol de 7,9 graus en l'escala de Richter que ha sacsejat el NepalNepal. Dos espanyols que són allà han resultat il·lesos, ha manifestat telefònicament a Efe un d'aquests muntanyencs.

Javier Camacho Giménez, un muntanyenc i fotògraf terolès que viu a Pamplona, i l'asturià Ricardo Fernández eren al camp base per intentar pujar al cim del Lhotse sense ajuda d'oxigen ni xerpa d'altura. El terratrèmol que ha afectat el país els ha sorprès al camp base i ha provocat una allau des del pic Pumori que ha sepultat alguns campaments, especialment els que integraven muntanyencs xinesos i japonesos.

Segons ha relatat Camacho a Efe telefònicament, la situació a la base de l'Everest és ara un "caos", els helicòpters no hi poden accedir i s'ha instal·lat un hospital de campanya per atendre els ferits.

TASQUES DE RESCAT

Notícies relacionades

Tant Camacho com Fernández estan ajudant en les tasques de rescat i ja han pogut constatar la mort de diversos muntanyencs i calculen que al voltant d'uns 40 han resultat ferits. L'allau no ha afectat els dos espanyols, que han resultat il·lesos en un terratrèmol que, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), ha causat danys importants a Kàtmandu i encara indeterminats en altres parts del país.

El sisme, de 7,9 graus en l'escala de Richter, s'ha registrat a les 06.11 GMT, a 28,1 graus latitud nord, 84,7 graus longitud est, punt que queda al nord-oest de Kàtmandu, segons l'USGS. Després del moviment tel·lúric de més força s'han produït almenys 12 rèpliques: dues han arribat 5,5 i 6,6 graus, i almenys quatre més han sigut iguals o superiors a 5 graus.