NOU conflicte amb mosCú

Brussel·les obre un altre front amb Rússia a l'acusar Gazprom

La Comissió Europea incoa procés contra la gasística per abús de posició dominant

La companyia russa rebutja les al·legacions i assegura que respecta les normes

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, anuncia la demanda contra Gazprom, ahir.

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, anuncia la demanda contra Gazprom, ahir. / AFP / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ
BRUSSEL·LES

Una setmana després d'enviar un plec de càrrecs contra la multinacional nord-americana Google, la Comissió Europea (CE) va tornar ahir a la càrrega i va fer el mateix ni més ni menys que contra el gegant de l'energia rus Gazprom, que acusa d'abús de posició dominant

a l'imposar en els seus contractes en determinats països de la Unió Eu-

ropea (UE) restriccions territorials, inflar els preus del gas rus i condicionar el subministrament a l'assumpció de determinats compromisos relacionats amb les infraestructures.

Brussel·les denuncia també que les clàusules que vinculen els preus del gas amb els de petroli podrien ser injustes i perjudicar els consumidors europeus. Gazprom ara té 12 setmanes de termini per respondre a aquest plec de càrrecs.

«No tinc cap intenció de polititzar el cas. No és un cas polític i si alguna cosa té en comú [amb Google] és que són casos de competència basats en fets que mostren que, independentment de l'origen o de la companyia, per fer negocis a Europa és necessari complir amb la regulació europea», va advertir ahir la comissària de Competència, Margrethe Vestager. La comissària es va declarar molt disposada a escoltar les al·legacions de la companyia, però va insistir a desvincular el cas de la crisi política oberta entre la Unió Europea i Rússia a causa de l'annexió de Crimea i la situació a Ucraïna: «El cas es va llançar molt abans del que va passar a Ucraïna».

Segons la CE, les pràctiques anticompetitives de Gazprom fa anys que estan en marxa i afectarien vuit estats membres: Bulgària, República Txeca, Eslovàquia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània i Polònia. Segons Vestager, l'empresa russa imposa restriccions territorials en els seus acords impedint així la revenda del gas i obligant els subministradors a utilitzar el gas comprat en un determinat territori. Això,  segons Brussel·les, impedeix el lliure comerç de gas dins de l'espai econòmic europeu.

A més a més, en cinc dels països (Bulgària, Estònia, Lituània, Letònia i Polònia) es disposa, segons Vestager, de «proves sòlides» que l'empresa russa hauria inflat de forma abusiva els preus imposant una política de tarifes deslleial i cobrant als majoristes preus molt més alts que els de referència de Gazprom.

LES INSPECCIONS / Els serveis de la competència, que van llançar la investigació el 31 d'agost del 2012 amb Joaquín Almunia com a responsable després de diverses inspeccions sobre el terreny, sostenen a més a més que els preus són injustos a causa de les fórmules de tarifació que vinculen els preus del gas en els contractes als del petroli.

Finalment,  Brussel·les tem que

Gazprom podria estar utilitzant la seva posició dominant a l'obligar els subministradors Bulgària i Polònia a acceptar compromisos vinculats a les infraestructures de transport de gas no relacionats amb el servei ofert. Dit d'una altra manera, vincularien el subministrament de gas a les inversions en un projecte de gasoducte promogut per l'empresa de bandera russa.

L'Executiu europeu podria arribar a sancionar Gazprom amb fins al 10% de la facturació anual

Notícies relacionades

de l'empresa. Això significa una factura multimilionària superior a la que podria inflingir a Google si s'arribés a provar l'abús. Encara que Vestager reconeix que hi ha hagut converses en el passat, admet que no han aconseguit arribar fins ara a cap compromís.

«Enviar un plec de càrrecs és un pas més en un llarg procés, així que el que farem ara és donar la paraula a Gazprom perquè es defensi». La companyia russa va rebutjar ahir les acusacions i va assegurar que «respecta les normes del dret internacional a tots els països».