Alemanya qüestiona la vigència del secret mèdic per als pilots

1
Es llegeix en minuts
AFP
BERLÍN

Alemanya ha començat a debatre sobre la flexibilització del secret mèdic per a les professions considerades de risc després de les revelacions i els rumors sobre l'estat de salut d'Andreas Lubitz, el copilot de 27 anys de Germanwings que voluntàriament va estavellar el seu avió contra els Alps francesos. Segons la fiscalia de Düsseldorf, Lubitz estava malalt i no hauria d'haver estat a la cabina de l'aeronau per una baixa mèdica que havia mantingut en secret.

Partint d'aquestes informacions, diversos polítics alemanys, com Dirk Fischer, expert en temes de transport del partit conservador de la cancellera Angela Merkel (CDU), van reclamar que els pilots, igual que altres oficis sensibles, «consultin només metges designats per les seves empreses». Aquests professionals «haurien de ser alliberats de l'obligació del secret mèdic en les seves comunicacions amb l'empresa i les autoritats d'aviació civil».

El diputat Thomas Jarzombek, també de la CDU, va demanar la creació d'una comissió d'experts per estudiar com tractar les malalties d'aquelles persones que, en el desenvolupament de la seva feina, puguin comprometre la salut o la vida d'altres.

DEURE / Segons el parer del diputat socialdemòcrata Karl Lauterbach, professor de medicina, és clar que un metge «té el deure d'informar un ocupador sobre la incapacitat d'un empleat per treballar» en el cas que sigui responsable de la vida d'altres. «I especialment en cas de malalties mentals i d'un risc de suïcidi potencial», va insistir.

Notícies relacionades

Però la solució no és tan simple, com remarca en un editorial el diari Die Welt, ja que «els pilots també tenen dret (...) de mantenir un diàleg obert amb un metge, sense temor que el seu ocupador sigui informat».

Les regles de l'Associació alemanya de metges són clares en aquesta matèria: «Els metges han de guardar silenci sobre el que se'ls ha confiat o el que arriben a saber en l'exercici de la medicina». La vulneració d'aquest secret, que continua vigent després de la mort del pacient, es castiga amb penes de presó i multes.