Eleccions departamentals a frança

Sarkozy arrasa l'esquerra i conté l'avanç de Le Pen

L'expresident consolida la seva força i s'erigeix en alternativa d'Hollande

Els socialistes pateixen una debacle al perdre la meitat dels departaments

El centredreta venç en les eleccions departamentals franceses. / periodico

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Sense sorpreses, la segona volta de les eleccions departamentals celebrades ahir a França va consolidar i va ampliar la victòria que les forces polítiques del centre-dreta, capitanejades per la Unió per un Moviment Popular (UMP) de Nicolas Sarkozy, van aconseguir fa una setmana. També es va confirmar sense sorpreses la debacle socialista i l'avanç incontestable del Front Nacional ultradretà que, no obstant, tindrà difícil governar algun departament.

«La dreta republicana ha guanyat les eleccions departamentals. És incontestable», va reconèixer el primer ministre, Manuel Valls, minuts després de conèixer-se els primers resultats provisionals. Segons les estimacions de l'Institut IPSOS, la dreta presidiria entre 64 i 70 dels 101 departaments que estaven en disputa mentre que l'esquerra només en conservaria entre 30 i 37, cosa que significa que perdria la meitat dels que ara governa. Entre ells, el de Corrèze, feu tradicional de François Hollande, que gira a la dreta, igual que el d'Essonne, el departament de Valls o els del ministre d'Exteriors, Laurent Fabius,i l'alcaldessa de Lilla, Martine Aubry, defensora de l'ala esquerra del socialisme.

Un somrient Sarkozy, que va comparèixer al quarter general de la UMP victorejat pels seus, va proclamar que «mai abans sota la V República» la seva família política havia guanyat tants departaments, inclosos alguns governats per l'esquerra des de fa dècades. A continuació, va dirigir una severa crítica a l'Executiu: «Una política no ha encarnat mai el fracàs a tots els nivells. La desaprovació del poder és incontestable», va afegir.

Els resultats no solament donen oxigen a la formació conservadora, que arrossega des de la derrota en les presidencials del 2012 un llarg historial de crisi, sinó que consolida el lideratge de Sarkozy, que se sotmetia per primera vegada al veredicte de les urnes des que va arribar a la presidència de la UMP, el mes de novembre del 2014.

També aplana les seves aspiracions presidencials. Això explica que l'expresident s'afanyés ahir a la nit a anunciar que la seva formació «accelerarà» la redacció del seu programa polític de cara al 2017 «per posar fi al socialisme més arcaic d'Europa», va advertir. «L'esperança reneix a França. El camí serà llarg però l'alternança està en marxa. Res l'aturarà», va dir.

Mentrestant, Valls, que va atribuir la severa derrota del PS a la divisió de l'esquerra, es va felicitar d'haver contingut l'avanç del Front Nacional, que continua sent, segons el seu parer, «el principal desafiament» del país. Encara que va dir que havia «entès» el missatge de les urnes, va defensar el balanç de l'Executiu i va avançar que el Govern redoblarà els seus esforços i tindrà l'ocupació com a prioritat. També va anunciar un conjunt de mesures econòmiques que l'Executiu posarà en marxa abans de l'estiu.

ATAC A VALLS / La ultradretana Marine Le Pen, malgrat no haver aconseguit cap departament, va considerar que, a partir d'ara, està «al capdavant de l'únic moviment d'oposició del país». A més, va reivindicar un augment dels seus resultats respecte als anteriors comicis.

Com la resta dels líders polítics, Le Pen va fer ahir a la nit una vehement lectura de les departamentals en clau nacional. Així, va assenyalar que la seva formació ha franquejat «una etapa crucial» en el camí cap al poder, el següent assalt del qual seran les eleccions regionals de França a finals d'aquest 2015.

Notícies relacionades

«El veredicte de les urnes és incontestable: el partit socialista ha sigut laminat, desapareix del mapa en molts departaments», va assenyalar. «No li demano a Manuel Valls que dimiteixi --va continuar--, perquè sí que es pot demanar als homes d'Estat que se'n vagin amb honor, els politiquets s'aferren al seu càrrec».

A la seu del Partit Socialista, mentrestant, es multiplicaven les crides per aconseguir superar la divisió de l'esquerra. El primer secretari dels socialistes, Jean-Christophe Cambadélis, va reclamar aparcar les divergències i construir una aliança d'esquerra amb els ecologistes de cara a les pròximes eleccions. De fet, va anunciar que a partir de demà es reunirà amb els Ecologistes, a qui Hollande intenta tornar a incorporar al Govern. A més, són persistents els rumors sobre una remodelació governamental. Els comicis van tenir una abstenció del 51%.