mOBILITZACIÓ

Islamistes i liberals tunisians omplen els carrers contra el terror

La marxa exhibeix unitat interna i suport internacional contra el gihadisme

«No tingueu por de venir a Tunísia», clamen al món els manifestants

La concentració ha defensat les llibertats dels tunisians davant el terrorisme. / FOTO: AFP / FETHI BELAID / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA
RABAT

Desenes de milers de tunisians van sortir ahir als carrers per reptar el gihadisme. «Nosaltres som Tunísia» i «nosaltres som Bardo» van ser alguns dels eslògans que es van aixecar amb un sentiment inèdit de pàtria per part d'una Tunísia única, on islamistes i liberals van abandonar les seves divergències ideològiques per cridar, junts, contra el terrorisme.

Va ser una marxa multitudinària, que va recordar les primeres setmanes de la Revolució dels Gessamins, i en la qual també van participar caps d'Estat i de Govern, com el president francès, François Hollande, i el líder palestí, Mahmud Abbàs. Així mateix, també hi va ser present el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo. En la marea de ciutadans -unes 40.000 persones, segons la informació de la policia-, a molts se'ls veia brillar els ulls d'emoció. No solament pel record del tràgic atac contra el museu del Bardo del dia 18, en què tres terroristes van obrir foc contra grups de turistes i van provocar la mort de 21 estrangers i dos tunisians, sinó perquè el món es va solidaritzar amb el poble de Tunísia. Era un gran consol. «El terrorisme ha volgut castigar un país com Tunísia, un exemple en matèria de democràcia, de pluralisme i de defensa dels drets de la dona», va recordar Hollande. «Era el país que estava fent avanços de forma mes ràpida cap a la democràcia i probablement per aquest motiu ha sigut castigat», va coincidir Margallo.

Notícies relacionades

LÍDER ISLAMISTA / «De la mateixa manera que s'ha vençut la dictadura, nosaltres vencerem el terrorisme. Aquestes temptatives de desestabilització no faran que el nostre poble s'acoquini i s'acostumi a la por i al terrorisme. Es mantindrà unit per un futur pròsper», va afirmar Raixid Ghannuixi, el líder del partit islamista Ennahda, la segona força més votada a Tunísia, sobre qui s'han llançat tota mena d'acusacions i retrets per la seva laxitud davant el terrorisme durant els primers anys de la transició.

«No tingueu por de venir a Tunísia», van cridar en al·lusió als estrangers els manifestants, agitats i plens de ràbia després d'una massacre que ha generat nous sentiments de desconfiança en els moviments islamistes que van aparèixer després de la caiguda del règim dictatorial de Ben Ali.