NOU EPISODI DE VIOLÈNCIA POLICIAL

Malestar a Mèxic per la mort d'un immigrant als EUA

El president Peña Nieto denuncia el "desproporcionat ús de la força" dels tres policies que van matar el mexicà Antonio Zambrano

Tres policies maten un immigrant mexicà a Pasco (EUA). / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

La mort d'un immigrant mexicà als EUA aquest dimarts passat a mans de tres policies de Pasco, a l'estat de Washington, ha provocat malestar a Mèxic. El mateix president, Enrique Peña Nieto, ha condemnat aquesta matinada l'"ús desproporcionat de la força letal" per part de tres agents de Pasco, que van disparar mortalment contra el ciutadà mexicà Antonio Zambrano. Peña Nieto ha avançat que seguirà al minut la investigació d'aquest fet tan "indignant".

La nombrosa comunitat llatina de Pasco ha convocat per a aquest dissabte una marxa per protestar pels fets i denunciar la violència policial.

Antonio Zambrano, un treballador agrari originari de Michoacán (Mèxic) que vivia a Pasco des de fa una dècada, va morir aquest dimarts a conseqüència dels trets de tres agents. Zambrano estava llançant pedres contra els cotxes en un concorregut carrer de Pasco, i per això la policia va ser alertada.

Una patrulla va arribar llavors al lloc on es trobava Zambrano, que, segons la versió policial, es va negar a acatar les ordres que els agents li van donar i els va llançar pedres, per la qual dos d'ells van resultar ferits. La policia el va intentar reduir amb una pistola elèctrica, però l'home es va escapar i els agents el van perseguir i li van disparar en diverses ocasions fins a causar-li la mort.

"ABÚS D'AUTORITAT"

Notícies relacionades

Al produir-se el tiroteig a plena llum del dia (els fets van passar al voltant de les 17.00 hora local) i en un carrer molt transitat, van ser diversos els testimonis dels fets, i alguns d'ells van gravar la persecució en vídeos que posteriorment van penjar a Youtube i altres portals d'internet.

L'incident ha provocat noves protestes als EUA contra els abusos per part de la policia. Pel cònsol de Mèxic a Seattle, Eduardo Baca, els agents van cometre un "abús d'autoritat" al disparar contra un home desarmat. El consolat ha enviat una missiva al fiscal general del comtat de Franklin (on es troba Pasco) perquè investigui i aclareixi els fets i una altra al cap de Policia de Pasco per condemnar els fets i preguntar quines mesures disciplinàries podran ser imposades als policies involucrats en el tiroteig.