La crisi grega

Renzi recolza donar més temps a Grècia per negociar el deute

El mandatari italià diu, després de reunir-se amb Tsipras, que és possible un nou acord

La Borsa d'Atenes puja arran de la proposta de Varufakis d'un canvi de bons

Regals 3 Tsipras mostra la corbata que li va regalar Renzi; mentre el dirigent italià ensenya el CD de música gregaque li va oferir Tsipras.

Regals 3 Tsipras mostra la corbata que li va regalar Renzi; mentre el dirigent italià ensenya el CD de música gregaque li va oferir Tsipras. / REUTERS / REMO CASILLI

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA
AGÈNCIES / BERLÍN

Itàlia recolza la petició de Grècia d'obtenir més temps per resoldre la crisi del deute sense que l'hagin de pagar sempre els mateixos. El primer ministre grec,  Alexis Tsipras, i el seu homòleg italià, Matteo Renzi, es van reunir ahir a Roma i van aparèixer bastant relaxats, units possiblement per l'edat (tots dos ronden els 40; o sigui bastant joves en relació amb el càrrec que exerceixen).

Encara que no van entrar en detalls concrets, els dos mandataris van reivindicar la necessitat que la Unió Europea (UE) canviï de registre. «Es tracta d'una gran batalla», va dir Renzi a la roda de premsa posterior a la reunió. El dirigent italià va reconèixer que «entre els dos països hi ha diferències», però va subratllar que els uneix «la necessitat de restituir a la política la possibilitat de canviar les coses».

«Estic totalment convençut que es donen les condicions per arribar a un punt d'acord entre Atenes i les institucions europees», va dir Renzi, alhora que va subratllar «la necessitat, tant a Itàlia com a Grècia, de prosseguir amb les reformes estructurals».

TRANQUIL·LITZAR ELS INVERSORS / Tsipras va tranquil·litzar «els ciutadans i inversors europeus», assegurant que el seu país vol «respectar les seves obligacions», però va demanar una «via per viure amb dignitat».

«Som una generació elegida com a diana de polítiques equivocades i volem lluitar amb la UE per tornar a viure amb dignitat», va dir Tsipras, que va explicar que «en aquests anys d'acció de la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), en lloc d'ajudar-nos ens han destruït, i proposem idees diferents perquè Grècia pugui respectar les seves obligacions sense demanar més préstecs».

Al final de la reunió Renzi va regalar al seu col·lega una corbata italiana perquè se la pugui «posar com més aviat millor». Tsipras mai porta corbata. No se la va posar ni tan sols el dia que va jurar el càrrec davant el president grec, Karolos Papulias.

Paral·lelament, el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, es va reunir també a Roma amb el seu homòleg italià, Pier Carlo Padoan, per analitzar les «línies generals de les iniciatives del Govern grec en política econòmica». «Es tracta de fixar un full de ruta de sis mesos per a Grècia», va subratllar. Varufakis va precisar, no obstant, que «Atenes no busca un eix polític contra Alemanya».

El viatge de Tsipras i Varufakis a Roma s'emmarca en la gira europea que tots dos han emprès per buscar suport a l'estratègia del nou Govern grec contra el pla d'austeritat imposat pels creditors arran del rescat i aconseguir un nou acord en relació amb la crisi del deute, que a Grècia ja arriba als 315.000 milions d'euros, el 175% del Producte Interior Brut (PIB) del país.

Després del viatge a Itàlia, Tsipras té previst presentar avui el seu programa econòmic al president francès, François Hollande, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Per la seva part, Varufakis viatjarà a Frankfurt per entrevistar-se amb el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi,  i a Berlín, on es reunirà amb el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble.

Varufakis, que dilluns va viatjar a Londres, va declarar al rotatiu Financial Times que el Govern grec proposa intercanviar el seu deute exterior per un nou tipus de bons lligats al creixement. El ministre de Finances grec va assenyalar que Atenes no demanarà la quitació del deute sinó una fórmula per reduir-lo, a través de dos tipus de bons, un d'ells vinculat al creixement econòmic. Varufakis va deixar clar, no obstant, que es tractava d'una qüestió de denominació i no de contingut. Els economistes de Syriza ja havien parlat durant la campanya electoral del model de canvi de bons.

LA BORSA / Les declaracions de Varufakis van tenir un impacte immediat en els mercats, fins al punt que la borsa d'Atenes va tancar ahir amb una espectacular pujada de l'11%.

Notícies relacionades

A Berlín, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va considerar que s'ha d'esperar que el nou Govern grec defineixi més clarament les seves posicions per buscar solucions. «El nou Govern grec encara està buscant definir la seva posició, i això és perfectament normal si es té en compte els pocs dies que fa que ocupa el càrrec; després s'ha d'entaular converses per buscar acords sobre la futura gestió de la crisi», va assenyalar.

Per la seva part, Juncker es va declarar disposat al diàleg amb els grecs, i encara que va reconèixer que s'hauran «d'ajustar algunes polítiques», va subratllar que «no es pot canviar tot per un resultat electoral que complau els uns i disgusta els altres».